Karin Lind började handla mindre - och fick råd att gå ner i arbetstid

Att konsumera mindre, både för plånboken och klimatet, har blivit en rörelse de senaste åren. Karin Lind är modebloggaren som hittat ett sätt att kombinera sitt intresse med färre köp – och mer frihet. Hon vill inspirera andra till att bryta sina köpmönster, ett budskap som väcker allt större intresse i och med den tuffa ekonomin.

ANNONS
|

Köpstopp, minimalism och low-buy-utmaningar – de senaste åren har fenomenet med strategier för att köpa mindre kläder och prylar växt. Inte minst i sociala medier finns en mängd grupper för den som vill sluta shoppa i ett år, köpa betydligt färre saker eller helt sluta konsumera allt som inte är absolut nödvändigt.

För Karin Lind, som bloggat, vloggat och varit aktiv på sociala medier sedan 2009, blev rörelsen ytterligare ett steg i den riktning hon redan börjat röra sig.

– När jag började blogga var det en stor boom med bloggare, många fick det som yrke och det gick till stor del ut på att visa nya kläder och kollektioner dagligen, ofta från de stora kedjorna. Redan då väcktes något hos mig, jag ville skriva om mode mer utifrån ett hållbarhetsperspektiv och uppmana till att använda det man redan har.

ANNONS

Utmaningen: Köpa så få plagg som möjligt

Sedan dess har hon försökt att utmana sig själv och sina läsare mer och mer för varje år. När köpstopp-diskussionen för ett par år sedan tog ordentlig fart i sociala medier, landade hon dock i en mellanväg.

– Jag läste mycket om det, men landade i att ett helt köpstopp kan jag nog inte ha. Men jag kan utmana mig att köpa så få plagg som möjligt.

Ett första steg blev att skapa en liten tracker, som hon kallar det. En slags kalender där man kryssar i varje köpfri dag, och på så sätt triggar sig själv att klara fler dagar utan konsumtion – över längre tid. Den typen av övningar är ett bra sätt att börja göra en förändring, menar Karin Lind. Och hon har testat flera.

– En annan utmaning har varit att bara köpa ett plagg i månaden, eller ännu hellre max tio plagg per år. Det finns även en utmaning som kallas 100 things challenge, som går ut på att räkna sina ägodelar och komma under hundra. Det kanske inte är möjligt för alla, men jag har hela tiden försökt anpassa utmaningarna till att vara möjliga att genomföra i mitt eget liv. Det har växt till en stor livsstil för mig, det påverkar hur jag jobbar, äter, handlar, umgås och överhuvudtaget hur jag ser på livet.

ANNONS

Kan vara ledig en extra dag i veckan – för sparade pengarna

För Karin Lind har det gjort reell skillnad i vardagen att sluta shoppa – exempelvis har hon kunnat gå ner i arbetstid och vara ledig en dag i veckan tack vare pengarna hon sparat in på konsumtion.

– Det är förstås ett privilegium och inte något som alla har möjlighet att göra. Men det minimalistiska tänket kan leda till att man funderar på vad som är värdefullt i livet, värderar jag tid eller pengar högst? Många är kanske fast i en snurra där man ska tjäna så mycket som möjligt för att kunna köpa saker, ibland saker man inte har råd med för lånade pengar.

Karin Linds fem tips till den som vill konsumera mindre:

1. Börja med att inventera: vad har jag? Vi äger mer än vi tror, och det kan vara bra att få en överblick. Inte sällan blir man chockad över hur mycket man faktiskt har.

2. Gör en digital detox. Avanmäl dig från nyhetsbrev och avfölj konton eller bloggar som handlar mycket om konsumtion och som kanske triggar dig till köp.

3. Hitta ett community som passar dig, för stöd, råd och pepp. På Facebook finns till exempel flera olika grupper, men det finns även bloggar kring ämnet.

4. Testa en utmaning. Det kan vara att kryssa för varje köpfri dag i kalendern för att lätt kunna se hur många take-away-kaffe du sparat in, eller skriv upp alla dina köp under en månad för att få svart på vitt hur mycket du spenderar.

5. Sätt upp ett mål för var de sparade pengarna ska hamna, ska de sparas eller kanske gå till upplevelser i stället för prylar? Kommer jag kanske ha möjlighet att gå ner i arbetstid eller uppgradera mitt boende?

De communityn som växt fram på nätet kring köpstopp finns inte bara för att visa upp hur det går och dela med sig av utmaningar och tips, de fungerar även som stöd och pepp till deltagarna. För det kan vara rejält svårt att lägga om en vana, och många vittnar om att konsumtion handlar om något mer än att få en ny sak.

– När jag började dela med mig av mina tankar kring detta, så var det många som skrev och berättade att de hade svårt att sluta handla, de gjorde det för att dämpa ångest, när de mådde dåligt eller för att unna sig något när annat i livet kändes trist eller svårt. Jag insåg att ´shit, det är så många som har det såhär´, det är då djupt rotat i oss att vilja köpa saker. Det har gjort att mitt val blivit ännu mer en livsfilosofi. Det hänger inte bara ihop med att spara pengar och klimat, utan är även en tanke om hur jag vill att samhället ska se ut – jag tror inte vi blir lyckligare av att äga, tvärt om skulle vi kanske må bättre om vi delade på saker och ägde mer gemensamt.

ANNONS

Karin Lind delar inte bara sina tankar med många av sina följare, även hennes föräldrar har gjort en livsomställning mot mindre konsumtion. I samband med att de gick i pension så flyttade de även från stan till mer lantligt boende, med målet att bli delvis självförsörjande på frukt och grönt, och att minimera antalet köp, inte äta animaliskt och köpa mer begagnat när det väl behöver handlas.

– Det är nog fler som reagerat på deras livsstil än det varit för mig. Om du är 30 år och bor i Stockholm är det ingen som tycker att det är konstigt att äta veganskt, men för en äldre generation kan det kanske bli en större krock.

Karin Lind

Bor: Stockholm

Gör: Gymnasielärare i religion och historia, skriver om hållbarhet och minimalism på stilbloggen.se

LÄS MER:Så sänker du butikens priser

LÄS MER:Så kan glada gubbar i elräkningen rädda Sverige från elavbrott

LÄS MER:Klädkedjan Indiska går i konkurs

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS