Fortsatta problem. JC är mitt i en rekonstruktion och kämpar för sin överlevnad – nu anklagas ägaren för ojust produktion.
Fortsatta problem. JC är mitt i en rekonstruktion och kämpar för sin överlevnad – nu anklagas ägaren för ojust produktion.

JC i nytt blåsväder – anklagas för ojust produktion

Jeanskedjan JC har ekonomiska problem och är mitt i en rekonstruktion. I nya boken Modeslavar anklagas JC:s ägare Denim Island för jeansproduktion med ojusta medel.

ANNONS
|

Den 7 april i år hade JC:s pengar tagit slut. JC:s förluster landade på 103 miljoner kronor och tingsrätten utsåg Lennart Olsson från advokatfirman Nordia till rekonstruktör. I samma veva avgick också vd:n Thomas Behring, och den kinesiska ägaren och styrelseordföranden till Denim Island Gordon Wu tog över ledningen.

Enligt den nya boken visar det sig också att JC och Denim Island inte har presenterat en enda hållbarhetsrapport över företagets miljöarbete och redovisning av arbetsvillkor sedan det kinesiska Denim Island köpte det konkursmässiga JC för nio miljoner kronor av RNB 2013.

– När RNB ägde JC så var man ganska öppna med information gällande utsläpp och andra problem i tillverkningen, men sedan Denim Island tog över har det inte offentliggjorts någon sådan information, säger frilansjournalisten och författaren Tobias Andersson Åkerblom.

ANNONS

300 timmars arbetsmånad

Författarna Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand skrivit boken Modeslavar, som tar med läsaren på en lång resa genom svenska modeföretags textil- och klädproduktion i Kina och Sydostasien.

Ett kapitel handlar just om JC och Denim Island, och hur koncernen pressar sina arbetare med arbetstider på upp till 300 timmar i månaden, och hur vattendragen kring fabrikerna i jeansstaden Zengcheng i Guangzhou, periodvis är indigofärgade.

– Vad som är speciellt med JC, jämfört med många av de andra svenska företagen vi tittat på, är att det är Denim Island i Kina som äger JC:s butiksåterförsäljning i Sverige, och att det finns en mer direkt koppling mellan verksamheterna, säger Tobias Andersson Åkerblom.

Anklagelserna mot JC:s ägare Denim Island kommer som en total nyhet för JC:s rekonstruktör Lennart Olsson.

– Detta är helt nya uppgifter för min del. Och det har inte heller ingått i mitt uppdrag att efterforska hur produktionen går till, men däremot om bolaget har några förpliktelser eller något emot sig. Men detta låter som om det ligger utanför själva JC, säger Lennart Olsson.

Böter för miljöbrott och utsläpp

I boken berättar de bland annat om möten med hårt kontrollerade fabriksarbetare som arbetar 12 timmar om dagen sex dagar i veckan, trots att arbetstidslagen säger att man ska arbeta 40 timmar i veckan. Men lönen för en 40-timmarsvecka är för låg för att kunna leva på, därför arbetar många upp till 72 timmar i veckan.

ANNONS

I fjol fick Denim Island också betala 130000 kronor i böter för miljöbrott och brott mot utsläppstillståndet, efter att ha använt en icke godkänd kolpanna vid sitt tvätteri, enligt boken.

– Det som framkom från kinesiska myndighetshandlingar är att deras tvätteri klassas som ett företag som måste övervakas för farliga utsläpp. Det finns inga andra fall där de har bötfällts, men så som vi beskriver hur det såg ut på plats, ser det ut att ske en hel del utsläpp, säger Tobias Andersson Åkerblom.

Mystisk möjlig ägare

En annan uppgift i boken är att koncernen Denim Island som exporterar jeans och kläder för minst 700 miljoner kronor om året ägs av två bröder, varav Gordon Wu är den enda som framstår som ansvarig för JC i Sverige. Hans bror Wu Yiqiang som är en mäktig lokalpolitiker och stark näringslivsintressent i området, finns inte registrerad i några svenska bolagshandlingar.

Rekonstruktören ovetande

Att det skulle finnas en ytterligare intressent bakom JC känner rekonstruktören inte till. Däremot för han och bolaget ägare och ledning samtal om JC:s framtid. Om ett eventuellt kommande ackordsförfarande och ytterligare kapitaltillskott för att bolaget ska komma på kurs igen.

– Man har kommit en bit på väg. Men förlusterna är större än vad man tidigare hade direkt kännedom om och detta ställer krav på ytterligare finansiering från ägaren och det ska vi diskutera, säger Lennart Olsson.

ANNONS

Under rekonstruktionen har JC sålt av och reat ut lager vilket upprätthållit likviditeten.

– Nu kan man se att försäljningssiffrorna börjar se ganska bra ut, och det beror bland annat på att JC har försetts med varor från bland annat Kina, säger han.

Har investerat kvarts miljard

Hittills har Denim Island investerat mer en kvarts miljard kronor i JC, och enligt rekonstruktören kan fler butiker vara en väg framåt för att öka försäljningen, i stället för att spara sig ur krisen.

När författarna till boken slutligen lyckas få en mejlintervju till stånd med JC:s vd Gordon Wu, ville han först inte svara på några frågor.

– Han skrev att om vi mot hans vilja skulle skriva några uppgifter som skulle påverka företaget negativt, så skulle han företa sig rätten att driva rättsliga åtgärder, säger han.

Men när vd:n konfronterades med en rad kinesiska rättsliga dokument och följdfrågor om arbetstider, miljö och hans brors funktion svarade han:

– Han skrev att arbetstiderna var verklighetsfrämmande och att det inte skulle kunna anställa några arbetare med sådana arbetstider och att staten inte heller skulle tillåta det.

Ser ingen skyldighet

I fråga om den politiskt aktiva broderns funktion i företaget menar Gordon Wu att sådana saker tillhör företagets interna beslutsfattande och affärer, vilket man inte har någon skyldighet att offentliggöra eller förklara.

ANNONS

– Det som jag ser som problemet är att han inte vill svara på hur koncernen Denim Islands verksamhet påverkas av att hans bror representerar samma myndigheter som ska kontrollera att lagarna följs, säger Tobias Andersson Åkerblom.

Fakta: JC:s kamp

  1. JC har dragits med ekonomiska problem ända sedan förra ägaren RNB hösten 2006 köpte Mölnlyckebolaget JC och Sister och Brother för 2,1 miljarder kronor.
  2. Ett halvår senare meddelade koncernchefen att JC:s huvudkontor skulle flyttas till Stockholm.
  3. I flytten förlorade JC alla sina gamla inköpare och designers, och därefter gick bolaget med stora förluster.
  4. JC-affären kostade RNB nära tre miljarder kronor innan man sålde till kinesiska Denim Island Group 2013.
ANNONS