It-jätten Salesforce säger upp tio procent av personalstyrkan

Det amerikanska molntjänstföretaget Salesforce, som även har kontor i Stockholm, säger upp flera tusen av sin totala personalstyrka. Det meddelade bolaget under onsdagen, skriver New York Times.
"Vi anställde för många människor vilket har lett in oss i den ekonomiska nedgången vi nu står inför, och jag tar ansvar för det," skriver bolagets vd Marc Benioff i ett brev till de anställda.

ANNONS
|

Salesforce meddelar på onsdagen att de kommer skära ner omkring tio procent av personalstyrkan, motsvarande cirka 8 000 tjänster, både i USA och utomlands.

Anledningen är att ekonomin har gått sämre än väntat den senaste tiden. Enligt New York times ökade företagets försäljning med 14 procent under det senaste kvartalet, vilket är den lägsta takten på flera år. Man förutspår även en ännu sämre tillväxt framöver.

I oktober sysselsatte Salesforce knappt 80 000 personer i slutet av oktober, vilket är nästan dubbelt så många som tre år tidigare. Företaget är den största privata arbetsgivaren i San Fransisco där huvudkontoret ligger, men Salesforce har också kontor i flera länder runt om i världen – däribland Sverige.

ANNONS

It-jätten utvecklar och erbjuder olika typer av molntjänster för flera branscher, och gick väldigt bra under pandemin då fler människor arbetade hemifrån.

Bland annat köpte Salesforce 2020 upp chatt-tjänsten Slack för 27,7 miljarder dollar, då motsvarande omkring 235 miljarder svenska kronor.

Erbjuds fem månadslöner och sjukförsäkring

Men nu har utvecklingen vänt. I ett brev till personalen antyder vd Marc Benioff att man anställt för aggressivt under tillväxtperioden:

”Jag har tänkt mycket på hur vi kom till den här stunden, och när våra intäkter ökade snabbt under pandemin anställde vi för många, vilket har lett oss in i den ekonomiska nedgången vi nu står inför. Jag tar ansvar för det.”

De anställda i USA som drabbas av uppsägning utlovas fem månadslöner och betald sjukförsäkring enligt Benioff.

Vidare står att:

”De utanför USA kommer att få en liknande nivå av stöd, och våra lokala processer kommer att överensstämma med arbetsrättsliga lagar i varje land.”

Åtgärden beräknas kosta företaget omkring 2,1 miljarder dollar, motsvarande ungefär 22 miljarder kronor.

Om beskedet påverkar kontoret i Sverige är oklart.

LÄS MER:Svenska Kraftnäts besked om elstöd till företag

LÄS MER:Barnfamiljer i Tokyo erbjuds pengar för att lämna stan

LÄS MER:Regeringen tvekar om elräkningsakut

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS