Isabella Löwengrip lämnar vd-posten i AI-bolaget Aimastar

Isabella Löwengrip lämnar vd-posten och sitt ägande i Göteborgsbolaget Aimastar, efter ”interna utmaningar” Den profilerade investeraren tror bland annat att bolaget kan bli omsprunget med sin nuvarande strategi.
– Vi tror inte vi blir omsprungna, definitivt inte. Vi skrev ett stort avtal senast i dag och har jättemycket förfrågningar från företag, säger David Hult, medgrundare och ny styrelseordförande för Aimastar.

ANNONS
|

Aimastar, med huvudkontor på Hisingen, har som affärsidé att göra AI-genererade modellbilder åt bland annat klädföretag. Tanken är att ersätta kostnader för mänskliga modeller, fotografer och dyra resor till miljöer där produktbilder ofta tas.

I våras klev influencern, företagaren och tech-investeraren Isabella Löwengrip in som delägare och vd för Aimastar. Även hennes partner Paul Riddervold, tidigare Sundvik, gick in som ägare i bolaget. Nu lämnar både Löwengrip och Riddervold sina poster och sitt ägande. Enligt ett pressmeddelande från bolaget kommer avhoppet efter ”interna utmaningar”.

Löwengrip: Hade olika syn på bolagets framtid

För DI Digital berättar Löwengrip att hon och grundarna hade olika syn på bolagets strategi.

ANNONS

– Det handlade först och främst om att de ville göra lite mindre avancerade bilder, men en hög volym. Min idé var snarare att det är i finliret som våra konkurrenter kommer att ha svårt att mäta sig, säger Isabella Löwengrip till tidningen.

Hon menar också att företaget riskerar att ”bli omsprungna” med den nuvarande strategin.

– Det är en tidsfråga innan de stora e-handlarna – Amazon eller Shopify – kan göra egna AI-bilder. Titta bara på Metas nya AI där du kan lägga upp bilder på dig själv och be AI:n sätta på dig en röd mössa och byta bakgrund och så vidare” säger Isabella Löwengrip till DI Digital.

Hon påpekar dock att det inte finns några ”hard feelings” från hennes sida.

Aimastar i avtal med Sportshopen

David Hult är en av medgrundarna bakom Aimastar. Han tar nu över posten som styrelseordförande och snart även som vd.

– Jag kommer ta över som vd tillfälligt, sedan kommer vi söka en ny vd externt, säger han.

Han vill inte kommentera Löwengrips bild av att grundarna vill göra ”mindre avancerade” bilder i högre volym.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det, säger David Hult.

Han är dock tydlig med att grundarna inte delar avhoppade vd:ns oro för att bli omsprungna.

ANNONS

– Vi tror inte vi blir omsprungna, definitivt inte. Vi skrev ett stort avtal senast i dag (onsdag, reds anm) och har jättemycket förfrågningar från företag, säger David Hult.

Avtalspartnern är Sportshopen och hur mycket affären är värd kan parterna inte kommunicera eftersom det är under förhandling.

– Det är ett jättefint samarbete, säger Hult.

David Hult: Kunskapen är kvar i bolaget

Bolaget har sju grundare varav tre ingår i den nya styrelsen: David Hult, Tobias Hellström och Joy Luangsorn. Totalt arbetar 5-6 personer med Aimastar i dagsläget, uppger Hult.

Hur påverkar det er att förlora en så pass profilerad vd och ägare?

– Jag tror inte det påverkar. Den som utvecklat tekniken är en av oss som är kvar i bolaget. Hjärnan, kunskapen är kvar, det är det absolut viktigaste, säger David Hult.

I pressmeddelandet står det att avhoppet kommer efter interna utmaningar – vad betyder det?

– Interna utmaningar kan vara att man vill åt olika håll. Det är viktigt att man har samma värdegrund, vi andra har känt varandra länge och jobbar bra tillsammans. Men det finns inget ont blod från vår sida, vi kör på för full fart, säger David Hult.

LÄS MER:Isabella Löwengrip om att betala notan: ”Aldrig i livet”

LÄS MER:Kändisar föll för AI-bluff

LÄS MER:Källa: Filmstjärnor säljer AI-röster till Meta

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS