Hotellbranschen märker av ett minskat intresse i anslutning till coronavirusets utbredning. Arkivbild.
Hotellbranschen märker av ett minskat intresse i anslutning till coronavirusets utbredning. Arkivbild. Bild: Christian Örnberg/TT

Hotellbokningarna rasar – varsel ett faktum

Företag som bokar av konferenser, privatresenärer som tvekar inför semesterresor.
Hotellnäringen är en av coronavirusets allra största ekonomiska förlorare med 20 procent färre bokningar i till exempel Stockholm.
– Det här är den mest allvarliga situationen vi upplevt, säger Torgeir Silseth, koncernchef för Nordic Choice Hotels.

ANNONS
|

Torgeir Silseth leder Petter Stordalens hotellkedja sedan 2006. Tidigare kriser som terrororo, olika epidemier – till och med Tjernobylkatastrofen – går dock inte att jämföra med vad branschen upplever just nu enligt honom.

– Kraften i sjukdomsspridningen, omfånget och hur snabbt man reagerat på att dra ned på resande och konferenser är det största jag har varit med om, säger han till TT.

Enligt Torgeir Silseth är fortfarande privatresandet relativt lite påverkat och tar som exempel verksamheter som Yasuragi Spa utanför Stockholm och Copperhill Mountain Lodge i Åre. Däremot märks en tydlig effekt av det internationella resandet och även konferensverksamhet.

ANNONS

Sammanfattande branschstatistik över antalet hotellövernattningar under första veckan av mars, visar på en tydlig nedgång, framförallt i Stockholm där raset är upp mot 20 procent. I Göteborg och Malmö är siffrorna något bättre.

Nordisk skillnad

Man ser också en tydlig skillnad mellan Norge och Sverige med en nedgång i Oslo på omkring 12 procent.

– Det är kanske en förutfattad mening men man har intryck av att svenskt näringsliv är mera koordinerat att dra ned på rese- och konferensverksamheten än den norska.

TT: Har det varit en svensk överreaktion?

– Jag tror att vi i backspegeln kommer se att införandet av reseförbud är en överreaktion. Resandet är en del av naturligt affärsliv. Att stoppa detta gör att de ekonomiska effekterna blir väldigt kraftiga och ger stora skador.

I lördags framkom det att man tvingas till varsel av 25 tjänster på ett av hotellen i Göteborg, något som man nu tvingas till för att tackla de nya utmaningarna.

– Det blir att titta på kostnadsreduceringar och samtala med fackförbund för vårt perspektiv är att det här kommer pågå in under sommaren. När Stockholmsmarknaden går ned 20 procent kan varken vi eller våra kollegor må bra av ett sådant intäktsfall. Då måste vi dra ned på kostnaderna och bemanningen är en sådan del.

ANNONS

David Halldén, vd för Elite Hotels, ser också ett förändrat bokningsläge.

– Självklart har corona påverkat oss. Det första vi upplevde var en nedgång i det internationella resandet. Nu tycker vi oss även se effekter på det inhemska affärsresandet och privatsegmentet.

Dramatisk påverkan

David Hallden ser "en dramatisk påverkan för hela hotellnäringen" där storstäder drabbas i störst omfattning. Bokningar av asiatiska resenärer hänger främst samman med sommarperioden och har därför ännu inte påverkats i någon större omfattning, däremot turism från Europa utanför Norden samt USA.

– Vår förväntan är nu att det blir värre innan det kommer att bli bättre. Blir det inte en större spridning i Sverige tror jag dock sommaren kan hämta sig. Skulle det bli en allmän spridning i Europa eller Sverige så blir det mycket tufft framöver.

TT har även sökt hotellkedjan Scandic. Hotellkedjan som är noterad på Stockholmsbörsen vill dock inte uttala sig om påverkan på bokningsläget.

"Vi uttalar oss normalt inte om bokningsläge annat än i samband med kvartalsrapportering. Det är förstås naturligt att det sker av- och ombokningar till följd av covid-19, men det är i nuläget för tidigt att kvantifiera hur mycket det kommer att vara på kort och lång sikt", skriver man.

Aktien har dock precis som många andra reserelaterade bolag tagit rejält med stryk och är den senaste månaden ned nästan 30 procent.

ANNONS

Tobias Österberg/TT

Antal bekräftade fall i de nordiska länderna:

Sverige: 161

Danmark: 23

Finland: 19

Norge: 113

Island: 45

Alla siffror från 7 mars.

Källa: WHO

ANNONS