Hit reser svenskarna i sommar

Resebokningarna inför sommaren har ökat jämfört med i fjol. Och det är tydligt vilka favoritställena är.

ANNONS
|

Bokningarna är 10 procent högre i år, enligt siffror från Ticket. Men den allra mest populära destinationen är samma som förra året: Malaga. Bokningarna hit är 26 procent högre än i fjol, uppger resebyrån.

Faktum är att även tvåan, trean och fyran på topplistan är ohotade: Mallorca, Alicante och Split.

Barcelona har däremot klättrat, från plats sju till fem, och petat ner Nice.

Ny destination på topplistan

Ett helt nytt resmål på topplistan är Cypern. Dit har antalet bokningar ökat med 24 procent.

Sofia Edelid, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket, pekar på att ön kan passa för både barnfamiljer och den som söker lugn och ro.

ANNONS

– Cypern är ett av Medelhavets mest solsäkra resmål, där värmen kommer tidig vår och dalar först sen höst. Det är därför ett ypperligt resmål även för de som har möjlighet att förlägga semestern innan midsommar eller efter skolstarten i augusti, för att dra nytta av de lägre priserna utanför högsäsongen, säger hon i en skriftlig kommentar.

De mest populära resmålen

  1. Malaga, Spanien (1)
  2. Mallorca, Spanien (2)
  3. Alicante, Spanien (3)
  4. Split, Kroatien (4)
  5. Barcelona, Spanien (7)
  6. Kreta, Grekland (6)
  7. Nice, Frankrike (5)
  8. Rhodos, Grekland (9)
  9. Cypern (NY)
  10. Rom, Italien (8)

Siffran inom parantes är placeringen på topplistan förra året. Avser bokningar till och med 1 maj, med avresa mellan 1 juni och 31 augusti år.

Källa: Ticket

Prischock på charter i fjol

GP har tidigare rapporterat om att förra årets prischock på resor verkar plana ut i år. Under förra året blev charterresorna nästan 40 procent dyrare jämfört med året innan.

Vissa kanske vill vänta och se hur det svenska sommarvädret blir innan de bestämmer sig för att resa bort. Men om man är ute efter en billig resa ska man kanske inte satsa på sista minuten, om man ska tro Sofia Edelid.

– Då efterfrågan är fortsatt hög, och charterbolagen fortfarande har en lägre kapacitet än innan pandemin, blir priserna snarare högre ju längre man väntar, säger hon.

LÄS MER:Chocken är över – priserna på utlandsresor planar ut

LÄS MER:Här semestrar du billigast – och dyrast

LÄS MER:Sex dyra vanor att byta ut – för att spara pengar

LÄS MER:Här finns de billigaste fritidshusen nära Göteborg

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS