Hamnarbetarna vill ha 6 procent mer i lön

Svenska Hamnarbetarförbundet kräver 6 procent mer i lön och en sjätte semestervecka i årets avtalsrörelse.
– Det är nödvändigt för att bromsa den direkt drastiska reallönesänkningen vi är drabbade av, säger förbundsordförande Martin Berg.

ANNONS
|

Svenska Hamnarbetarförbundet presenterade sina avtalskrav under onsdagen – en lista som ligger en bra bit över LO:s avtalskrav på 4,4 procent plus låglönesatsning.

Svenska Hamnarbetarförbundet vill ha 6 procent i löneökning. Utöver det vill förbundet ha en sjätte semestervecka, förbättrat försäkringsskydd och ett par riktade satsningar för att stärka skyddet för behovsanställda hamnarbetare.

– Vi ser det som nödvändigt att kräva löneökningar som förmår bromsa upp den drastiska reallönesänkning vi och i princip alla andra löntagare är drabbade av i rådande priskris. Vi vill också vara tydliga med att vi är beredda att med konkreta åtgärder bistå andra yrkesgrupper som vill ta strid för anständiga löneökningar i vårens avtalsrörelse, säger Martin Berg, förbundsordförande Svenska Hamnarbetarförbundet, i ett pressuttalande.

ANNONS

Lönekrav och strejker i Europa

Hamnarbetarförbundet hänvisar till att arbetstagare i många andra europeiska länder kräver och strejkar för löneökningar som ska kompensera för inflationen, och gör tummen ner för LO:s avtalskrav.

– LO verkar göra en helt egen analys av läget som tyvärr saknar stöd i verkligheten. Sveriges inflationstakt är bland Europas högsta samtidigt som löneökningarna uteblivit. Att vi löntagare med extrem återhållsamhet skulle tvinga ner prisökningarna lokalt här i Sverige är tagit ur luften, skriver han.

LÄS MER:LO:s lönesamordning på spel – igen

LÄS MER:Thedéen orolig över fortsatt hög inflation

LÄS MER:Prognos: Svensk tillväxt lägst i EU

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS