Gudrun Sjödén lämnade som vd efter anklagelser om rasism och mobbning – nu gör hon en tillfällig comeback.
Gudrun Sjödén lämnade som vd efter anklagelser om rasism och mobbning – nu gör hon en tillfällig comeback. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Gudrun Sjödén gör comeback – tar över vd-posten

Efter anklagelser om mobbning och rasism lämnade Gudrun Sjödén bolaget med samma namn och emigrerade till New York. Nu gör grundaren comeback som vd, rapporterar Breakit.

ANNONS
|

Det var 2022 som Gudrun Sjödén hamnade i blåsväder när ett 20-tal anställda vittnade för Expressen om mobbning, trakasserier och kränkningar från ledningsnivå på företaget.

Bland annat anklagades grundaren själv, Gudrun Sjödén, för att ha fällt rasistiska kommentarer om anställda.

Bolaget valde att göra en interngranskning av ärendet, och även Arbetsmiljöverket lämnade krav till klädföretaget att förebygga kränkningar och särbehandling.

Flydde till New York

Efter granskningen lämnade Sjödén både bolaget och landet för att flytta till New York, men satt kvar som ordförande i styrelsen.

”Nu vänder jag blad – som det heter – och går vidare från en annan horisont”, skrev hon på Instagram.

ANNONS

I en efterföljande dokumentär om Gudrun Sjödén i SVT, Persona non grata, berättade Sjödén själv om händelsen och sa att hon hade belagts med munkavel av företaget, något som tillbakavisades av nu avgående vd Ann Adelsson.

I samma dokumentär pekades Adelsson ut av tidigare HR-chefer som en stor del i arbetsmiljöproblemen. Enligt dem ska möten mellan HR-avdelningen och Adelsson ägt rum där hennes beteende som vd diskuterats.

Bland annat ska det finnas ett protokoll där det framkommer att Adelsson sagt till en medarbetare att ”det var svårt att prata med en människa som var skelögd för att det var svårt att förstå var den tittade”.

När GP kontaktade Ann Adelsson svarade hon att programmet innehåller allvarliga anklagelser mot henne som person som hon inte känner igen sig i.

– Men om jag på något sätt uttryckt mig klumpigt mot någon så vill jag be den personen om ursäkt, sa hon då.

Gudrun Sjödén blir vd igen: ”Temporärt”

Nu är Gudrun Sjödén alltså tillbaka på vd-posten – om än tillfälligt enligt kommunikationschefen Christel Blomberg.

"Vd Ann Adelsson har, efter 16 år på en rad olika befattningar inom koncernen och sedan 5 år tillbaka som vd och koncernchef, valt att lämna sin roll på företaget på grund av personliga skäl. Rekrytering av en ny vd påbörjas inom kort. Styrelseordförande Gudrun Sjödén tar temporärt över rollen som vd och koncernchef. Detta gäller under en kortare interimsperiod", skriver han i en kommentar till Breakit.

ANNONS

GP söker Gudrun Sjödén.

LÄS MER:Priserna på mat ökar igen

LÄS MER:Högsta hyreshöjningarna sedan 1993

ANNONS