Grundarna av bolaget Annotell, Daniel Langkilde och Oscar Petersson, anställer 30 personer för att fortsätta utveckla mjukvaran som hjälper självkörande bilar att få sitt ”körkort”.
Grundarna av bolaget Annotell, Daniel Langkilde och Oscar Petersson, anställer 30 personer för att fortsätta utveckla mjukvaran som hjälper självkörande bilar att få sitt ”körkort”. Bild: Annotell, Sanna Tedeborg

Göteborgsbolag anställer 30 – gör syntester för smarta bilar

En av Skypegrundarna och en japansk fond investerar 220 miljoner kronor i Göteborgföretaget Annotell. För pengarna kommer man att anställa 30 personer. Företaget växer kraftigt eftersom det gör mjukvara kopplad till självkörande bilar.
– Vi gör syntestet som avgör om självkörande bilar borde släppas ut i trafiken, säger vd:n Daniel Langkilde.

ANNONS
|

Samtidigt som allt fler bilar har eldrift, helt eller delvis, så har också den självkörande förmågan ökat där mjukvara i bilen hjälper föraren vid körningen. Visionen om att bilarna ska köra helt själva har dock fått ett bakslag och ingen kan svara på exakt om och när det kommer att ske.

Men för att bilar ska kunna köra i trafiken med hjälp av mjukvara och sensorer så krävs det att de uppfattar omgivningen korrekt. Det är här Annotell kommer in i bilden.

– Det vi gör är lite som syntestet när du ska ta körkort. Vår mjukvara testar att bilarna är säkra och kan släppas ut i trafiken, säger vd:n Daniel Langkilde.

ANNONS

Nu har företaget som grundats 2018 fått två nya stora ägare som investerat 220 miljoner kronor i bolaget på Lindholmen.

LÄS MER:Göteborgsbolaget Recorded Future gör miljonförvärv

Skypegrundare och Stenabolag bland ägarna

Det handlar om en av grundarna av Skype – föregångaren till dagens videokonferensplattformar – som investerat en större summa i Göteborgsföretaget: Jaan Tallinn och bolaget Metaplanet. Samtidigt gör japansk-nordiska fonden Nordic Ninja samma sak. Sedan tidigare är också Göteborgska ägargrupperna Ernström & Co och Stenabolaget Sessan AB delägare.

Med de nya medlen kommer bolaget bland annat att kunna rekrytera 30 personer under året – framför allt personer som kan utveckla mjukvara.

– Vi räknar med att vara 100 personer i Göteborg.

LÄS MER:Artificiell intelligens splittrar svenskarna

Testar kommande Volvo- och Polestarbilar

Bland kunderna till Annotell märks Volvo Cars och deras mjukvarubolag för självkörande bilar Zenseact.

– Vi kollar att det datorseende de utvecklar till bilarna är bra nog. Vi har spelat en roll när det gäller kommande bilar från Polestar och Volvo, som kommer att använda SPA2-plattformen för större bilar, säger Daniel Langkilde.

Daniel Langilde och kollegornas teknik faller inom området artificiell intelligens, AI, ett område som varit hett de sista fem åren – något som också brukar kallas maskininlärning.

– Det har varit lite Vilda västern med maskininlärning. Och det går väl an att mjukvaran funkar till 80-90 procent om det gäller bokrekommendationer eller reklam. Men det är inte tillräckligt bra om du ska låta två ton metall åker runt i hundra kilometer i timmen. Vår mjukvara kan visa och ge garantier för hur väl den självkörande tekniken funkar och vi har nu kunder över hela världen.

ANNONS

LÄS MER:De tränar morgondagens självkörande bilar

Missa inte det senaste från GP ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS