Göteborgs hamn satsar på vätgas – så mycket kan utsläppen minska

En storskalig satsning på vätgas kan minska Sveriges koldioxidutsläpp med 30 procent, enligt Fossilfritt Sverige. Nu planeras en stor anläggning i Göteborgs hamn.
– Vi är övertygade om att lokal produktion av vätgas kommer att innebära ett genombrott, säger Arvid Guthed på Göteborgs Hamn i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Från start ska anläggningen, belägen vid Risholmen i Göteborgs hamn, ha en kapacitet på fyra megawatt, vilket ska ge en produktion på upp till två ton vätgas per dygn. Med den nya anläggningen hoppas man kunna minska utsläppen med 5,5 ton per dag.

Anläggning kostar omkring 60 miljoner kronor och är tänkt att stå färdig under mitten av 2023. För investeringen står det norska energibolaget Statkraft medan hamnen upplåter marken.

– Göteborgs Hamn är Skandinaviens största hamn och knutpunkt för transporter från fartyg, tåg och lastbil samt inrymmer en stor mängd tunga maskiner för hantering av gods. Vätgas skapar en möjlighet att ersätta fossil diesel inom samtliga transportslag, säger Arvid Guthed, hamnutvecklingschef på Göteborgs Hamn, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vätgasen ska produceras med fossilfri el, exempelvis från vatten- eller vindkraft. Med det blir vätgasen i sig fossilfri. Vätgasen kan sedan lagras samt användas i olika transportslag som bilar, bussar och lastbilar.

LÄS MER:Rekord för Göteborgs Hamn – men fartygen är sena

– Vi vet att det redan nu finns en stor efterfrågan i och kring hamnen att använda fordon som drivs av vägas. Flera aktörer står och stampar och vi är övertygade om att lokal produktion av vätgas kommer att innebära ett genombrott, säger Arvid Guthed.

Enligt Fossilfritt Sveriges vätgasstrategi kan de vätgasprojekt som i dagsläget är planerade i Sverige minska landets totalt koldioxidutsläpp med runt. 30 procent. Regeringens mål är att utsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent till 2030.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här

ANNONS