Volvoägaren Geelys grundare och störste ägare Li Shufu.
Volvoägaren Geelys grundare och störste ägare Li Shufu. I koncernen ingår såväl Geely Auto som bland andra Volvo Cars och Polestar. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Geely Automobile backar ut från Shanghai-börsen

Geely Automobile, Volvo Cars systerbolag, drar tillbaka sin ansökan om att noteras på Shanghaibörsen, skriver Bloomberg. Den kinesiska fordonstillverkaren kommer att återkomma ”när relevanta förutsättningar finns”.

ANNONS
|

Det var i september i fjol som Geely Automobile, en av Kinas största biltillverkare, ansökte om notering på den tekniktunga Star Market-börsen i Shanghai.

Bolaget ingår i Geely-koncernen, tillsammans med bland andra Volvo Cars och Polestar, och är redan idag noterat på börsen i Hong Kong.

Enligt ekonomisajten Bloomberg drar nu Geely tillbaka sin ansökan om notering i Shanghai, efter ”strategiska justeringar i sina affärsbeslut”.

Beslutet fattades av företagets styrelse på midsommarafton.

Det innebär att den Hangzhou-baserade biltillverkaren inte kommer att fortsätta med sina planer att kunna dra in 20 miljarder yuan, drygt 26 miljarder svenska kronor, i finansiering, skriver South China Morning Post.

ANNONS

LÄS MER:Petter Stordalen bygger hotell ihop med Geely

LÄS MER:Räkna med fler förändringar från Polestar och Geely

Det betyder inte att Geely Automobile för evigt vänder ryggen till börsen i Shanghai, enligt bolaget. Jätten kommer istället aktivt att arbeta för en börsintroduktion ”när relevanta förutsättningar finns”, skriver bolaget i ett dokument - men kommer inte med ytterligare detaljer.

Geelys börsintroduktion ifrågasatt

Geelys planer på börsintroduktion ifrågasattes så sent som i mars i år av kinesiska myndigheter som övervakar börsen. Bolaget ansågs då inte vara tillräckligt high tech för Star Market-börsen.

I en separat ansökan skriver Geely att deras elektriska fordonsföretag Zeekr Intelligent Technology Holding, kommer att undersöka ”andra yttre finansieringsmöjligheter”.

I Sverige undersöker Geely-koncernen samtidigt fortsatt att notera Volvo Cars på Stockholmsbörsen under året, enligt vissa uppgifter så tidigt som i höst.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS