Alexander Piauger: Fyra missar som kan förstöra din semesterresa

Du har lagt månader på att spara ihop till den, omsorgsfullt planera den och förväntansfullt se fram emot den.
Men några få dråpliga misstag kan förstöra hela din semester.

ANNONS

Som medelklassman är det nu säsong för att bege sig söderut. Visst, det är krig i världen och planeten håller på att brinna upp. Men jagar man soltimmar får man lov att knäcka några ägg – skygglappar är ett måste bland sommarens plagg.

Katastrofen kan dock bo även i det lilla.

När det kommer till vad som kan gå fel på en resa är det knappast de existentiella frågorna som står i fokus. Snarare handlar det om små kilar av dråplighet, som riskerar att bankas in i paradistillvaron.

Här kommer mina fyra skräckscenarion inför en utlandsresa:

1. Tappa mitt pass

Att tappa bort sitt pass i utlandet kan det bli ett riktigt härke.

ANNONS

När det kommer till passet beror det relativt mycket på situationen. Inom EU kan man till exempel resa med ett nationellt id-kort, i den mån man fortfarande har ett sådant.

Men vill det sig illa kan detta bli riktigt, riktigt dyrt.

Den som tappar sitt pass utomlands behöver skaffa ett nytt för att kunna ta sig hem. Det kan vara provisoriskt, men även för att få ett sådant måste man vara på plats personligen vid en ambassad eller konsulat.

Det nya passet kostar 1 800 kronor. Men medräknat kostnader för att ta sig till ambassaden, eventuellt missa ett flyg, stanna några extra nätter och köpa en ny biljett hem så blir kostnaden betydligt högre.

Tyvärr finns det ingen riktigt bra lösning på detta, annat än att hålla ordning på passet.

2. Tappa min telefon

Självklart vill man ha sin bästa vän, telefonen, med sig på resan. Att tappar bort den är dock inte lika roligt. Framförallt om fumligheten är oåterkallelig och telefonen fipplas ner i till exempel en brunn eller ett världshav.

I telefonen finns mycket, men kanske framför allt bank-id.

Att förlora det när man är utomlands kan leda till stora bekymmer. Dels kan pengarna ta slut, men framför allt försvinner möjligheten att logga in på ett långt antal tjänster. Att skaffa ett nytt bank-id är omöjligt eftersom det inte går att besöka ett bankkontor utomlands.

ANNONS

Detta skräckscenario går dock att skydda sig emot. En enkel lösning är att ha flera bank-id installerade på flera olika enheter, till exempel en surfplatta. Det kan också vara klokt att ha ett bank-id installerat på en enhet som inte är med på resan.

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

3. Valutaväxlingsavgift

Här är ”skräckscenario” kanske ett väl starkt ord, eller inte. För med tanke på hur mycket det tjatas om ”onödiga utgifter” och ”många bäckar små” – så är det ju otroligt onödigt att betala ett par procent extra för hela sin semester.

På de flesta kort ligger påslaget för att växla mellan valutor mellan en och tre procent. Kanske inte så mycket, men poängen här är att det är pengar i sjön. Den där spontana glassen eller onödiga utelunchen kanske ändå skänker viss glädje.

Men endast riktigt sjuka människor kan finna glädje i att betala en valutaväxlingsavgift.

Här finns två möjliga motmedel.

Skaffa ett kreditkort utan valutaväxlingsavgift och se till att välja den lokala valutan på kortterminalen när du betalar.

4. Tänka för mycket på pengar

Utlandssemester ska vara en tid för upplevelser, återhämtning och reflektion. Ingenting skulle kunna vara värre än att ligga på stranden och fokusera på allt som skulle kunna gå fel.

Därför manar jag till aktsamhet, men med måtta.

ANNONS

Att lägga all energi på att undvika olika skräckscenarion är nämligen också ett skräckscenario.

LÄS MER:Jag är allergisk mot spartips – så får jag mer pengar

LÄS MER:Därför intervjuade jag inte Bianca Ingrosso

LÄS MER:Tydliga signaler – räntan kan sänkas snabbare

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS