Att många människor längtar efter barn och tar hjälp av fertilitetskliniker runtom i världen är en mycket lönsam affär för Göteborgsföretaget Vitrolife.
Att många människor längtar efter barn och tar hjälp av fertilitetskliniker runtom i världen är en mycket lönsam affär för Göteborgsföretaget Vitrolife.

Fertilitetsföretag fantastiskt lönsamt

Göteborgsföretaget Vitrolife, som utvecklar och säljer fertilitetsprodukter fortsätter att växa. Omsättningen ökar snabbt och resultatet är så starkt att marginalerna landar på över 40 procent. Börskursen pekade starkt uppåt på fredagen.

ANNONS
|

Vitrolife har en marknadsledande roll i många länder inom produkter för provrörsbefruktning och fertilitetsbehandlingar. Och försäljningen fortsatte att öka tydligt under det fjärde kvartalet 2018: från 271 miljoner kronor 2017 till 320 miljoner kronor fjärde kvartalet i fjol. Det var en tillväxt på 18 procent.

Men resultatet växer än mer – rörelseresultatet landade på 135 miljoner kronor under kvartalet, mot 103 miljoner samma kvartal 2017. Den redan mycket starka marginalen ökade än mer, från 38 procent till 42 procent.

Även för helåret landar rörelsemarginalen på mycket starka 42 procent, med en omsättning på 1,15 miljarder kronor.

Och det snabbväxande bolaget räknar med att växa än mer framåt: ”Marknadsutsikterna är i princip oförändrade och Vitrolife förväntar sig en ständigt växande marknad, vilket i pengar räknat förväntas öka med fem till tio procent om året i en överskådlig framtid.”

ANNONS

Bolaget som ligger på Stockholmsbörsens lista för större bolag, med ett börsvärde på över 18 miljarder kronor, såg en stark kursökning under fredagen. Sett över tid är Vitrolife en av börsens raketer – bolagets värde har ökat med nästan 250 procent över en treårsperiod.

ANNONS