Bitcoin och andra kryptovalutor rasar kraftigt på måndagen.
Bitcoin och andra kryptovalutor rasar kraftigt på måndagen. Bild: Kin Cheung

Fall på kryptomarknaden – 200 miljarder dollar upp i rök

Bitcoin har rasat nästan 13 procent medan ether har gått ner 17 procent vid lunchtid på måndagen. Kryptomarknaden rasar efter bland annat oro för inflation och recession i USA och 200 miljarder dollar i värden har gått upp i rök. Det rapporterar Omni Ekonomi med hänvisning till CNBC.

ANNONS
|

Den stora kryptovalutan bitcoin är nere på 24 000 dollar på måndagen, vilket är den lägsta nivån sedan december 2020, rapporterar amerikanska CNBC.

Flera faktorer har nu skapat en så kallad björn-marknad för kryptotillgångarna, när investerare dumpar kryptovalutor för andra tillgångar. Över 200 miljarder dollar har gått upp i rök, vilket motsvarar nästan ett par biljoner kronor.

Bland faktorerna som ligger bakom raset för kryptomarknaden finns liknande orsaker som bidragit till börsfallen på senare tid: en högre inflation och väntade räntehöjningar.

– Vi ser potentiellt också en recession då amerikanska centralbanken till slut kan behöva tackla efterfrågesidan för att klara inflationen, uppger kryptoexperten Vijay Ayyar på Luno till CNBC.

ANNONS

Totalt har bitcoin fallit med 63 procent från toppen i november. Under tidigare frossor på kryptomarknaden har Bitcoin fallit med cirka 80 procent.

– Vi kan se mycket lägre bitcoinpriser den närmaste par månaderna, säger Vijay Ayyar till CNBC.

LÄS MER:Börsen backar – ras i e-handlare

LÄS MER:Bitcoin kan bli förbjudet – i hela New York

LÄS MER:Asienbörserna öppnar nedåt

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS