Evergrande uppskattar sin skuld till motsvarande omkring 3 600 miljarder kronor. Arkivbild.
Evergrande uppskattar sin skuld till motsvarande omkring 3 600 miljarder kronor. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Evergrande tillbaka på börsen – stort ras

Det var ett av Kinas största fastighetsbolag – och hade målet att göra västsvenska Nevs till ett ledande elbilsmärke. När Evergrande havererade 2021 kände det chockvågor över Kinas ekonomi. På måndagen handlades bolaget åter på börsen och sjönk omedelbart 80 procent.

ANNONS
|

Aktier i den krisande kinesiska fastighetsjätten Evergrande kan återigen handlas på Hongkongbörsen.

Bolaget har varit avstängt i 17 månader sedan det inte rapporterat sina resultat.

Återkomsten på börsen medförde ett fall på runt 80 procent efter en dryg timmes handel på måndagen.

Evergrande rapporterade sina siffror för januari–juni till Hongkongbörsen under söndagen. Företaget gick back 33 miljarder yuan, motsvarande cirka 50 miljarder kronor, under perioden. Det var en halvering av förlusten som bolaget redovisade under samma period i fjol.

Samtidigt uppskattar bolaget sin skuld till hisnande motsvarande omkring 3 600 miljarder kronor, vilket dock är något mindre än vid årsskiftet.

Shenzhen-baserade Evergrandes fall från att ha varit Kinas ledande fastighetsbolag började sommaren 2021, då bolaget fick likviditetsproblem. Så sent som i torsdags ansökte bolaget om konkursskydd i USA, för att skydda sina amerikanska tillgångar.

ANNONS

Evergrande tvingades sälja Nevs, Saab Automobiles tidigare anläggning i Trollhättan, och Nevs fick skrota de storslagna planerna om en rad nya modeller. I förra veckan rapporterade Sveriges Radio Ekot att en ny köpare ska vara intresserad av Nevs elbilsprojekt Emily, en sportigt elbilskoncept. Enligt uppgifter ska det finnas kopplingar till Schweiz. Men eftersom alla industriella satsningar i fordonsindustrin handlar om miljardinvesteringar är möjligheten att det förverkligas högst osäker.

LÄS MER:Polestar flyttar in i Kraftstaden i Trollhättan

LÄS MER:Fem punkter: Därför varslar Nevs sin personal

LÄS MER:Ny våg av oro för kinesisk fastighetskris

LÄS MER:Del av fastighetsjätte i Kina får skräpstatus

ANNONS