Svensk-brittiska Astra Zeneca har tecknat ett avtal om att leverera uppemot 400 miljoner doser av ett potentiellt coronavaccin.
Svensk-brittiska Astra Zeneca har tecknat ett avtal om att leverera uppemot 400 miljoner doser av ett potentiellt coronavaccin.

EU sluter avtal med Astra Zeneca om covid-19-vaccin

Astra Zeneca och EU har skrivit ett avtal om att köpa ett potentiellt vaccin mot covid-19, bekräftar EU-kommissionen. För Sveriges del handlar det om totalt åtta miljoner doser vaccin om och när alla doserna levererats.

ANNONS
|

Det rör sig om ett ramavtal som säger att Astra Zeneca ska leverera 300 miljoner doser till EU-länderna, med en option på ytterligare 100 miljoner doser. Avtalet träder i kraft när ett säkert och väl beprövad vaccin ligger färdigt.

EU-kommissionen skriver att man kommer donera doser till låg- och medelinkomstländer inom unionen, samt fördela till övriga länder i Europa. Vaccinet kan med andra ord komma Sverige till del.

– Det kommer att delas upp efter befolkning, vilket betyder att Sverige får två procent. De första 300 miljonerna doserna kommer att levereras första halvåret nästa år och ytterligare 100 miljoner – beroende på de kliniska resultaten – kan levereras lite senare, typ nästa sommar, säger Richard Bergström, vaccinsamordnare på regeringskansliet.

ANNONS

Med andra ord får Sverige sex miljoner doser i ett första skede med option på ytterligare två miljoner doser.

LÄS MER:Astra Zeneca skriver på kinesiskt vaccinavtal

Kan komma att krävas två doser av vaccinet

När det gäller dosering säger Richard Bergström.

– Vår planering utgår från att det krävs två doser, men en dos kan vara ”good enough”.

Astra Zeneca har tidigare gått ut med att man kommer att kunna framställa drygt två miljarder doser av coronavaccinet fram till och med 2021. Men under fredagen uppdaterade man den siffran till nästan tre miljarder doser sedan man under senare tid tecknat avtal med Ryssland, Sydkorea, Japan, Kina, Brasilien och andra länder i Latinamerika om att leverera vaccin.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, konstaterar att Astra Zenecas produktion ska sättas in i ett större sammanhang.

– Man håller fortfarande på att pröva hur viruset skyddar, hur länge vaccinet skyddar och hur många doser man behöver ge för att ge ett långvarigt skydd. Om man behöver två doser räcker just Astra Zenecas doser till 1,5 miljarder personer. Men det viktiga är att titta på alla de som nu utvecklar vaccin och det är en stor produktionskapacitet vi talar om, säger han.

Jordens befolkning uppgår för övrigt nu till cirka 7,8 miljarder människor.

LÄS MER:Astra Zeneca skriver nytt vaccinavtal

Börjar leverera redan i slutet av året

Astra Zeneca uppgav redan tidigare under månaden för GP, när man tecknat avtal med Japan, att man ingått avtal med EU. Skillnaden nu är att man också kommit i mål med det första avtalet med EU-kommissionen.

ANNONS

Astra Zenecas vd, Pascal Soriot, kommenterar det färdiga avtalet med EU med följande:

– Med produktion snart igång i Europa hoppas vi att kunna göra vaccinet tillgängligt brett och snabbt, där de första doserna levereras i slutet av 2020.

LÄS MER:Japan köper Astra Zenecas coronavaccin

Börjar med riskgrupperna

Matti Sällberg på Karolinska institutet konstaterar att det handlar om att börja vaccinera riskgrupperna.

– Riskgrupper som äldre och sjukvårdspersonal är a och o att börja med, då minskar också mycket av spänningarna och rädslan i samhället. Sedan kan man gå nedåt i åldrarna – eller så finner man då att 20-40-åringar driver spridningen i samhället och att man vill fokusera på dem före.

Följer WHO:s rekommendationer

Vaccinsamordnaren Richard Bergström bekräftar detta:

– Vi följer WHO:s prioritering i grova drag. I ett första skede kommer vi att prioritera hälso- och sjukvård, äldre och medicinska riskgrupper.

Han förtydligar också att det finns argument varför fördelningen av vaccin inte är proportionerlig mellan olika regioner och kontinenter i världen.

– Europa får procentuellt fler doser än Afrika, vilket kan se orättvist ut. Men vi har har fler personal i sjukvård och en äldre befolkning i Europa.

Enligt Astra Zeneca kommer varje dos att kosta ”några få dollar” och bolaget har lovat att inte göra vinst på det under pandemin.

ANNONS

Astra Zeneca utvecklar sitt vaccin i samarbete med universitetet i Oxford.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS