Tack vare hård blåst i södra Sverige har dagspriset på el sjunkit kraftigt.
Tack vare hård blåst i södra Sverige har dagspriset på el sjunkit kraftigt. Bild: Johan Nilsson/TT

Elpriserna faller kraftigt – vädret orsaken

Höstvädret räddar elpriserna – om än för en kortare tid. Det rörliga elpriset har fallit kraftigt de senaste timmarna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

ANNONS
|

Rekordhöga bränsle- och gaspriser i Europa och flaskhalsar för att leverera el i Sverige har drivit upp elpriserna kraftigt, vilket GP rapporterat om återkommande. Men ytterligare en orsak till de höga priserna som har varit är att det blåst mindre, enligt Vattenfall.

Men just vädret hjälper nu till att sänka priserna tydligt – om än tillfälligt – rapporterar Sveriges Radio ekonomieko. Hårda vindar i södra Sverige har gjort att snittpriset per dag har fallit från drygt 3:85 kronor under måndagen till drygt 70 öre under tisdagen i elområde 3 och 4 på elbörsen Nordpool. Dessa elområden innefattar södra och mellersta Sverige, från Dalarna och Gävleborg hela vägen ned till Skåne.

ANNONS

Under måndagskvällen och tisdagen har SMHI utfärdat varningar för kuling i bland annat Skagerrak.

LÄS MER:Lotta vill inspirera andra att minska sin elförbrukning

LÄS MER:Vad drar mest el i hemmet – listan på vanliga energitjuvarna

LÄS MER:Skenande elpris stoppar svenska vintertomater

LÄS MER:Så slår elprischocken i fjällvärlden

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS