Efter krisen: Polestars aktie stiger och uppfyller Nasdaqs krav

Försäljningsmålen infriades inte, bolaget behövde ytterligare finansiering – och aktien sjönk som en sten. Men sedan mitten av augusti har Polestars aktie åter ökat tydligt på amerikanska börsen – med över 100 procent. Nu meddelar Nasdaq-börsen att Volvos systermärke åter uppfyller kraven.

ANNONS

Det stormade mycket kring Polestar i början av året. Det elektriska prestandamärket var pressat av kapitalbehov, för låga försäljningsvolymer och drog Volvo Cars aktie med sig nedåt. Sedan minskade Volvo Cars sin ägarandel i förhållande till huvudägaren Geely och ledningen och styrelseordförande byttes ut i bolaget. Och inte minst: Polestar gick från att vara ett märke beroende av en enda modell, Polestar 2, till att ha modellerna 3 och 4 till försäljning också.

Och nu stiger aktien. Från en mycket låg värdering i augusti har aktien stigit med 111 procent. Det är visserligen långt ifrån värderingen när bilmärket formellt introducerades på amerikanska Nasdaq sommaren 2022, men ändå ett tydligt steg i rätt riktning.

ANNONS

Stiger i takt med förändringar och bättre konjunktur

Det betyder också att bolaget åter uppfyller Nasdaqs noteringsregler som säger att företagets amerikanska aktie ska handlas över en amerikansk dollar under minst tio handelsdagar.

Aktien var när USA-börsen stängde igår kväll värd drygt 1:80 dollar, vilket betydde att det samlade börsvärdet låg på motsvarande knappt 39 miljarder kronor.

Nasdaq domineras av amerikanska så kallade techföretag, teknikföretag där många har sätet i Silicon Valley. Dit räknas till exempel Tesla – och Polestar räknas även till denna kategori företag, med fokus på eldrift och nästa generations fordon. Många av de aktierna, i synnerhet bland nystartade bolag och märken, har varit hårt pressade sedan inflationskrisen 2022 då räntorna steg på de lån de unga bolagen var beroende av. Nu sjunker räntorna igen.

LÄS MER:Därför byter Polestar plötsligt vd

LÄS MER:Håkan Samuelsson avslutar karriären

LÄS MER:Polestar rekryterar ny designchef från Audi

LÄS MER:Ingenlath lämnar som vd för Polestar – ny vd från Opel

LÄS MER:Polestar anställer ny finanschef

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS