Spotify tvingas anpassa sig efter en dom i kammarrätten. Arkivbild.
Spotify tvingas anpassa sig efter en dom i kammarrätten. Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Efter dom – Spotify flyttar tjänster utomlands

Spotify meddelar att man flyttar tjänster utomlands, efter ett domstolsbesked som nekar bolaget att ha beredskap nattetid i Sverige. Men facket fnyser åt strömningsjättens klagomål.

ANNONS

"Arbetsmiljöverkets beslut att neka oss dispens för schemalagd beredskap mellan midnatt och 05.00 har medfört att vi flyttat delar av 250 tjänster till andra länder, och framtida rekrytering av ingenjörer kommer tyvärr i huvudsak att ske utanför Sverige", skriver Spotifys HR-chef Katarina Berg i en debattartikel i Dagens industri.

Spotify nekades dispens av nattarbete för 250 personer, först i förvaltningsrätten och i veckan även i kammarrätten. Företaget ville bland annat få dispens för att "upprätthålla driften av bolagets tjänster och skydda den stora mängden personuppgifter som bolaget har".

Förutom domstolen har även Arbetsmiljöverket nyligen sagt nej till nattarbete.

ANNONS

"Bromsar tillväxt"

Spotify är kritiskt till beslutet, som de ser som ett exempel på "föråldrad byråkrati".

"I ett bredare perspektiv så hindrar det gällande regelverket företag i Sverige från att växa och nå sin fulla potential på den globala marknaden, vilket direkt bromsar Sveriges tillväxt", skriver Katarina Berg.

Hon får stöd av branschorganisationen Företagarna.

"Sverige är ett exportberoende land och många företag måste kunna serva sina kunder dygnet runt. Det är dags att vi moderniserar reglerna för nattarbete: låt företaget och anställda bestämma själva när de jobbar utan statlig inblandning", säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på arbetsrätt och arbetsmiljö, i ett pressmeddelande.

Facket: Kom överens

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer ser dock en enkel lösning på Spotifys bekymmer: Teckna kollektivavtal som gör det möjligt att fortsätta med nattarbete.

– Man kan komma överens med facken och fortsätta att göra bra affärer både här i Sverige nationellt men även globalt, med goda och bra villkor – både för dem och för de anställda, säger förhandlingschefen Camilla Frankelius.

Sveriges Ingenjörer ser faror om lagstiftningen skulle lättas, till exempel att arbetare pressas att jobba obekväma arbetstider.

– Det kan ju naturligtvis finnas bolag som tänker sköta det här utmärkt, men att släppa loss den här lagstiftningen, som både Företagarna och Spotify i det här fallet förespråkar, det skulle vi se väldigt allvarligt på. Det finns tyvärr alldeles för många företag som inte är seriösa, säger hon.

ANNONS
ANNONS