Erik Gatenholm, vd på Cellink. Företaget som 3D-printar organ.
Erik Gatenholm, vd på Cellink. Företaget som 3D-printar organ. Bild: Anders Hofgren

Cellink växer på allt fler marknader

Göteborgsföretaget Cellink, som utvecklar 3D-skrivare för mänsklig vävnad och organ, fortsätter sin starka tillväxt.

ANNONS
|

Det unga företaget Cellink är listad på Stockholmsbörsens bolag för tillväxtföretag, First North, och fortsätter sin kraftiga tillväxt visar rapporten för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

Fjärde kvartalet landade omsättningen på 16,5 miljoner kronor och på helåret på drygt 45 miljoner kronor. Det motsvarar en tillväxt på cirka 250 procent – bolaget har bara funnits sedan 2016.

Fler marknader

Samtidigt uppvisade man ett resultat på en dryg miljon kronor i kvartalet och knappt tre miljoner under året och landade på en marginal på lite under fem procent, vilket var en väsentlig förbättring.

Mer intressant är att bolaget fortsatt att expandera – från 30 marknader i världen till 50. USA är den viktigaste marknaden, följt av Asien och Europa.

ANNONS

”Efterfrågan på Cellinks teknologiplattform har ökat globalt under bokslutsåret och säljteamet har nått stor framgång på den globala marknaden genom konferenser och mässor” skriver vd Erik Gatenholm i en kommentar.

Medicinföretag

Kunderna som köper 3D-skrivarna för vävnad och organ – så kallat biobläck – är bland annat läkemedelsföretag, där Cellink under året säkrat en rad nya kontrakt.

Under året har man också lyckats rekrytera nya nyckelpersoner till företaget, som vuxit från 24 till 74 under året – och där den globala prägeln på verksamheten visar sig i att de anställda har 27 olika nationaliteter.

Bolagets aktie sjönk under förmiddagens handel men stabiliserades sedan.

ANNONS