Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Bild: Veronica Johansson/SvD/TT

Business Sweden: Nattsvarta utsikter för svenska exportföretag

Utsikterna för de svenska exportföretagen är nu lika låga som under finanskrisen 2008-2009. Det konstaterar Business Sweden och chefsekonomen Lena Sellgren i en kommentar på organisationens hemsida: "Synen bland exportföretagen är dyster både i nuläget och på tre månaders sikt – mer eller mindre nattsvart!"

ANNONS
|

Utsikterna för svensk export föll kraftigt under det andra kvartalet till följd av coronakrisen. Det konstaterar Business Sweden i sin Exportchefsindex, EMI, som mäter utsikterna bland svenska varu- och tjänsteexportörer.

Under andra kvartalet föll EMI från 56,3 till 37,2, vilket är det största fallet under ett enskilt kvartal sedan man började mätningarna 2007. Nu ligger indexen på samma nivå som under finanskrisen 2007-2008, enligt Business Sweden.

Dubbla problem för fordonsindustrin

Fordonsindustrin, som är en viktig del av svensk export och särskilt i Göteborgsregionen, är kanske den sektor som har drabbats hårdast av coronakrisen. Det säger Mats Kinnwall, chefsekonom för branschorganisationen Teknikföretagen:

– Det var dessutom en sektor som hade bromsat in kraftfullt redan under 2019. Sedan kom coronakrisen som lök på laxen. Det var först en fråga om att man inte fick de komponenter som behövdes för att bygga färdiga bilar, först när man stängde ner i Kina och sedan i Europa i samband med nedstängningarna här. Sedan har det utvecklats till en efterfrågekris. Så man kan säga att fordonsindustrin har åkt på en dubbelsmäll.

ANNONS
Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen.
Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen. Bild: Eva Lindblad

Att fordonsindustrin stannar upp kan få stora konsekvenser för hela den svenska industrin, enligt Mats Kinnwall.

– Fordonsindustrin har varit en primus motor för svensk industri och det finns inte riktigt någon bransch eller gren som kan ta över den rollen. Dessutom har fordonsindustrin stora nätverk av underleverantörer och konsulter inom utvecklingsdelen, så om de bromsar kraftigt kan det få väldigt stora negativa konsekvenser, säger han.

LÄS MER:Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S): länder som håller på utrustning ska straffas

Chefsekonom: "Mer eller mindre nattsvart"

Att EMI ligger under 50 betyder att exportföretagen har en sammantaget pessimistisk syn på utsikterna. De stora företagen, det vill säga sådana med exportförsäljning på över 250 miljoner kronor, är genomgående mer pessimistiska,

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, skriver i en kommentar på organisationens hemsida:

"Det är ingen tvekan om att den globala corona-recessionen sätter djupa spår hos de svenska exportföretagen. Sammantaget kan vi konstatera att samtliga delindex ligger långt under 50-strecket i denna mätning. Det signalerar tydligt att synen bland exportföretagen är dyster både i nuläget och på tre månaders sikt – mer eller mindre nattsvart!"

Kan bli fler varsel inom fordonsindustrin

Även Mats Kinnwall menar att det finns ett dystert scenario. Om krisen blir långvarig kan fler fordonstillverkare, som förlitat sig på systemen för korttidspermitteringar, tvingas varsla. Då kommer den ekonomiska återhämtningen att ta lång tid, enligt honom.

ANNONS

– Alla som försöker göra en rimlig bedömning av framtiden är väldigt försiktiga och jobbar med olika scenarion beroende på vad som händer med smittspridningen. Nu har man ju långsamt startat upp produktionen, men om vi får en andra smittovåg och försöken till öppning misslyckas, då är det svårt att se någon återhämtning i världsekonomin ens under nästa år, säger Mats Kinnwall.

Han fortsätter:

– Men det kan också gå mycket bättre. I Teknikföretagens konjunkturrapport räknar vi med att det faller som kraftigast just nu och att vi sedan kommer att få en stabilisering och gradvis uppgång.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS