CCS finns än så länge bara i mindre skala, som här på Sleipnerplattformen i Nordsjön. Arkivbild.
CCS finns än så länge bara i mindre skala, som här på Sleipnerplattformen i Nordsjön. Arkivbild. Bild: Marit Hommedal/AP/TT

Britterna mångmiljardsatsar på koldioxidlagring

Storbritanniens regering vill satsa 22 miljarder pund (nästan 300 miljarder kronor) på koldioxidlagring de kommande 25 åren.

ANNONS

Pengarna ska gå till två industrikluster, i Merseyside och Teesside i nordvästra England och norra Wales, rapporterar brittiska medier.

Regeringens åtagande har lett till att företag som BP och norska Equinor gått in med ytterligare 8 miljarder pund, skriver The Guardian.

De så kallade CCS-projekten går ut på att fånga in koldioxid i skorstenen hos stora utsläppare, som fabriker och kraftverk. Koldioxiden transporteras sedan bort för lagring djupt ned i marken i tusentals år.

Tekniken har pekats ut som viktig för att nå utsläppsmålen, framför allt inom vissa industrier som kommer ha svårt att få ned utsläppen. Men den har också kritiserats för att den riskerar att göra att utsläppare fortsätter att förbränna fossila bränslen som vanligt. Det är också en relativt färsk teknik, med få storskaliga projekt som realiserats, som kräver mycket energi.

ANNONS

Förhoppningen i de brittiska projekten är att börja samla in koldioxid 2028, ge 4 000 direkta arbetstillfällen och leda till utsläppsminskningar på 8,5 miljoner ton koldioxid årligen, enligt BBC.

ANNONS