Inledande handeln på Stockholmsbörsen startade med glatt humör på fredagen.
Inledande handeln på Stockholmsbörsen startade med glatt humör på fredagen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Börsrekord – efter brittiskt val och tullavtal

Ett nära förestående tullavtal mellan USA och Kina. Ovanpå det en storseger för de konservativa i Storbritannien. Manegen var krattad för nytt börsrekord.

ANNONS
|

Stockholmsbörsen liksom de större Europabörserna tar ett glädjeskutt i den inledande handeln. I Stockholm klättrar det breda OMXS-indexet upp till en ny rekordnivå, drygt 673.

Det brittiska valresultatet där Torypartiet nu får en egen majoritet i parlamentet slår undan all osäkerhet kring brexit. Londonbörsen stiger runt en procent, men där splittringen är stor. Exportbolag har en dämpad utveckling sedan pundet stärkts ordentligt, medan inhemska bolag som exempelvis fastighetsbolag stiger ordentligt.

Kommande tullavtal mellan USA och Kina

Enligt medieuppgifter är ett tullavtal mellan USA och Kina nu klart, men hittills har det inte kommit någon officiell bekräftelse. Investerarna skickar ändå världens börser i höjden på de preliminära uppgifterna.

ANNONS

I Stockholm är uppgången bred, merparten av tungviktarna stiger med konjunkturkänsliga verkstadsaktier i topp. Bäst går Sandvik och Volvo, upp runt 2,5 procent vardera.

Mot strömmen går svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca, minus 0,3 procent. Medicinteknikbolaget Getinge backar mest bland storbolagen, minus en procent.

ANNONS