Sam Bankman-Fried leds ut från domstolen i Nassau på onsdagen.
Sam Bankman-Fried leds ut från domstolen i Nassau på onsdagen. Bild: Rebecca Blackwell/AP/TT

Borgenssumma på två miljarder för FTX-grundare

Den kollapsade kryptobörsen FTX:s grundare Sam Bankman-Fried har utlämnats från Bahamas till USA där han åtalas för bedrägeri och penningtvätt.
Efter en kort domstolsförhandling släpptes han i väntan på rättegång mot en borgenssumma på motsvarande 2,6 miljarder kronor.

ANNONS
|

Bankman-Fried ställdes inför en första rättslig förhandling i New York på torsdagen. Domaren fastslog att Bankman-Fried kunde bli fri mot borgen inför rättegången.

Borgenssumman sattes till 250 miljoner dollar och han får enligt domaren inte lämna sina föräldrars hus i Kalifornien.

Efter den korta förhandlingen åtföljdes han ut av sina föräldrar. Domaren förklarade sitt beslut med att risken för att Bankman-Fried skulle försöka fly var liten, att han hade själv gått med på att bli utlämnad och att han har inte straffats tidigare.

Två medarbetare till Bankman-Fried har redan erkänt brott kopplade till FTX-kraschen, sade en federal åklagare på onsdagen, amerikansk tid.

ANNONS

Bankman-Fried greps i Bahamas i förra veckan på begäran av USA. Amerikanska åklagare hävdar att han spelade en central roll i FTX:s snabba kollaps och att han dolt företagets problem för allmänheten och investerare. Den amerikanska finansmyndigheten SEC menar att Bankman-Fried olagligt använde investerares pengar för att köpa fastigheter till sig själv och till sin familj.

Döms han riskerar 30-årige Bankman-Fried att tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

ANNONS