Beskedet: Räkorna fler och billigare än vanligt

Om du ska handla räkor är det en bra vecka att göra det till ett lägre pris än vanligt – efter helgen kan det vara för sent.
Det menar Roger Thilander, vd på Göteborgs Fiskauktion.
– Det är en bra vecka om man ska få räkor till ett bra pris, säger han.

ANNONS
|

Under de senaste dagarna har det varit mer räkor än vanligt i Göteborgs Fiskhamn. Enligt Roger Thilander, vd på Göteborgs Fiskauktion, var det under tisdagen tolv ton räkor och under onsdagen var det åtta ton räkor inne.

– Det har varit bra fiske, säger han.

Anledningen till att det är ovanligt mycket räkor på marknaden är att det varit goda förutsättningar för fiske, bland annat bra väder.

– Då blir det väldigt mycket fångst, säger Roger Thilander.

Lägre pris än vanligt

Det i sig har resulterat i att priset också är lägre än vad det brukar vara. Enligt Roger Thilander kan man räkna med priser om 149 kronor och uppåt just nu – men det kan variera ganska mycket.

ANNONS

– Ibland när det finns så här mycket räka så kommer det finnas, jag skulle inte säga billig, men mycket mer prisvärd räka.

Om man är sugen på att köpa räkor så bör man slå till nu, enligt honom.

– Just denna vecka, om man vill handla räkor så är det en bra vecka att få räkor till ett bra pris. Det innebär inte att vi har samma situation nästa vecka.

Är det ovanligt att räkfisket skjuter i höjden vid den här tiden på året?

– Nej, det skulle jag inte säga, men ibland sammanfaller det att det blir mycket på kort tid och ibland är det inte så. Men är det bra väder och de får bra fiske så blir det så här.

Enligt Thomas Cruz Kollberg, på Luckans fisk i Majorna är det veckans lyckade fiske som ligger bakom priset på räkor.

– Jag är nere på fiskauktionen och köper vår fisk varje dag och den här veckan har det varit jättebra räkfiske. Jag tror det fanns 500 lådor i tisdags och 800 i onsdags. Vilket gjort att vi kunnat få ner priserna till 179 kronor kilot.

Enligt honom är det svårt att säga vad räkor ”brukar” kosta.

ANNONS

– Vi köper alltid dagsfärska och då kan priserna variera. Sen finns det olika båtar som hanterar och sorterar räkan på olika sätt, och så finns det såklart finare och sämre räkor. Och så varierar det lite beroende på säsong. Sommaren till exempel är en sämre period för räkan, så då brukar de vara lite dyrare.

Men mellan tummen och pekfingret?

– Mellan 200 och 300 kronor kilot är ändå en rimlig peng. Om man slår ut snittpriset på ett år så ligger det däromkring. Sen finns det såklart toppar och dalar.

LÄS MER:Guide: Julbord i Göteborg, Halland och Bohuslän 2022

LÄS MER:Så mycket räkor har Heaven 23 på sina räkmackor

LÄS MER:Göteborgsföretaget Mycorena ska 3D-printa fisk och skaldjur

ANNONS