Sist bensinpriset var under 20 kronor per liter var den 1 mars i år. Arkivbild.
Sist bensinpriset var under 20 kronor per liter var den 1 mars i år. Arkivbild. Bild: Terje Pedersen/NTB/TT

Bensinpriset under 20 kronor igen – expert om vilka priser vi kan vänta oss nu

För första gången på fem månader ligger bensinpriset under 20 kronor litern. Trots detta får vi vänja oss vid höga drivmedelspriser även framöver, menar råvaruexperten Christian Kopfer.

ANNONS
|

Nu ligger riktpriset på 95-oktanig bensin på 19,98 kronor litern på bemannade stationer. Det är en sänkning med 95 öre.

Senaste gången priset var under 20 kronor var för fem månader sen, kort efter Rysslands invasion av Ukraina som fick bränslepriserna att skena.

Enligt Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, kan sänkningen bero på flera faktorer. Dels ligger skattesänkningarna på drivmedel kvar motsvarande 1,8 kronor.

– Och kronan har stärkts mot dollarn vilket är en viktigt faktor. Framför allt har oljepriset gått ner, det ligger på knappa 100 dollar per fat, säger Christian Kopfer.

Han konstaterar att oljepriset i dollar är den vanligaste orsaken till förändringar i drivmedelspriser. Högstanivån för bensin var den 8 juni, då en liter kostade 24,18 kronor, då var oljepriset uppe i 120 dollar per fat.

ANNONS

Kan vi vänta oss att att det stannar under 20 kronor?

– Det är alltid svårt att göra prognos kortsiktigt, men i grund och botten finns det förmodligen utrymme för fortsatta försvagningar i oljepriset i och med att man tar höjd för en försvagad konjunktur. Men om man tittar på längre sikt, ett par tre år framåt, så har vi en strukturellt jobbig trend på oljesidan, säger Christian Kopfer.

För samtidigt som världen investerar allt mindre i olja fortsätter oljekonsumtionen att öka. Christian Kopfer tror inte att oljepriset nödvändigtvis rusar till 120 dollar fatet igen.

– På lång sikt får man nog vänja sig vid lite högre oljepriser, på i alla fall 90, 100 eller 110 dollar fatet.

Därför tror Christian Kopfer att priset på bensin kommer fortsätta att ligga runt 20 kronor.

– Jag blir väldigt förvånad om vi får en återgång till drivmedelspriser på runt 15 kronor som det har varit, utan vi får nog vänja oss vid historiskt höga nivåer. Inte nödvändigt vis som de här topparna på 28 kronor litern, men runt 20 i alla fall.

Även priset för diesel sänks nu med 85 öre och en liter kostar nu 23,76 kronor. Där var högstanivån redan den 9 mars, då en liter kostade 28,22 kronor.

ANNONS

För biobränsle (HVO100) blir det samtidigt en sänkning med 85 öre till 29,52 kronor per liter, medan priset på etanol (E85) sänks 45 öre till 17,92 kronor per liter.

LÄS MER:Göteborgsaktierna som trotsar fallet på börsen

LÄS MER:Bopriserna rasar – värsta sen finanskrisen

LÄS MER:Tyskland tvärnitar, Sydeuropa gasar

ANNONS