Banker sänker bolåneräntor

Både Skandia och Nordea sänker nu flera av sina räntor på bundna bolån. Beslutet följer en bred trend av sänkningar inför Riksbankens räntebesked i augusti.

ANNONS

Skandia sänker sina bolåneräntor med bindningstiderna ett, två och tre år. Listräntan på ett lån bundet på ett år blir nu 4,86 procent, ner från 5,04 procent tidigare. Två-årsräntan sänks samtidigt 14 punkter (eller 0,14 procentenheter) till 4,55 procent medan treårsräntan sjunkit sju punkter till 4,42 procent. Den rörliga listräntan lämnas oförändrad på 5,24 procent.

Listränta är bankernas räntor utåt mot kunderna, innan eventuella rabatter är avdragna. Snitträntorna visar i stället vad snittkunden faktiskt fått för ränta av banken, och är därmed i regel lägre än listräntan.

Nordea sänker räntor

Även Nordea justerar ner sina listräntor på lån med bindningstider på mellan ett och åtta år. Ettårsräntan sänks till exempel med 20 punkter till 4,54 procent medan bolån bundna på två, respektive tre år sjunker 25 punkter och lån som löper på fyra, fem och åtta år sänks 15 punkter vardera.

ANNONS

Justeringarna kommer efter att bland andra SBAB i förra veckan sänkte samtliga sina listräntor, även den rörliga, på bolån med mellan tio och 25 punkter. Även Swedbank sänkte i mitten av juli sina listräntor på bundna bolån.

Räntebesked från USA på onsdag

Bankerna, och många andra bedömare, räknar med att de globala räntorna kommer att bli allt lägre framöver. Den svenska inflationen låg till exempel klart under Riksbankens mål på 2,0 procent i juni, en signal om att Riksbanken kan tänkas sänka styrräntan vid nästa räntebesked den 20 augusti. På onsdag kväll avslöjas ännu pusselbit i mysteriet om hur höstens bolåneräntor blir, när amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnar räntebesked.

LÄS MER:Guide: För- och nackdelar med bostadsrätt och hyresrätt

LÄS MER:Så påverkas ditt lån av att räntan sänks

LÄS MER:Amerikanska boräntor lyfter – nu över 7 procent

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS