Skandiabanken ser över sina räntor efter Riksbankens sänkning på onsdagen.
Skandiabanken ser över sina räntor efter Riksbankens sänkning på onsdagen. Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Banken sänker sparräntan mer än bolåneräntan

Skandiabanken följer efter konkurrenterna och justerar sina räntor efter onsdagens Riksbanksbesked. Räntan på sparkonton sänks dock mer än bankens rörliga bolåneränta.
– Det kunderna efterfrågar är ett starkt erbjudande på bolåneräntan, säger Skandiabankens affärschef Johan Bauhn.

ANNONS
|

Under onsdagen sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter, ett besked som fått flera banker att se över sina ränteerbjudanden.

Nu väljer även Skandiabanken att sänka räntorna på såväl bolån som på sparkonton, meddelar banken i ett pressmeddelande.

Den rörliga bolåneräntan justeras med 0,17 procentenheter, 8 punkter från Riksbankens sänkning. Det ger en listränta hos Skandiabanken på 4,82 procent.

LÄS MER:Så mycket har din bank sänkt räntan

Räntan på sparkonton kapas

Samtidigt meddelar Skandiabanken att inlåningsräntan på två av deras sparkonto-produkter också kommer påverkas.

Bankens ”Sparkonto” och ”Skandiakonto” sänks båda med 0,25 procentenheter ner till 2,60 procent, skriver banken i pressmeddelandet.

Skandiabankens affärschef Johan Bauhn förstår varför skillnaden i dagens räntejusteringen kan sticka i ögonen på kunderna.

ANNONS

– Jag förstår att frågan kommer upp, och då vill vi trycka på att det kunderna efterfrågar är ett starkt erbjudande på bolåneräntan. Och tittar vi tillbaka på det som vi tycker är det mest relevanta, som är snitträntan på bolån, då har Skandiabanken under 13 av de senaste 20 månaderna haft den lägsta snitträntan. Dessutom bygger vår strategi på att vi är väldigt transparenta med vilken ränta kunderna får.

Varför sänker ni inte då den rörliga bolåneräntan med 25 punkter?

– Riksbanken har sänkt tre gånger, och vi har nu med dagens sänkning sänkt sex gånger totalt. I punkter räknat, och nu tycker jag inte att man ska fokusera så mycket på just punkterna, men om man ändå tittar på det, så har Riksbanken sänkt tre gånger med 75 punkter och vi har då med dagens sänkning sänkt totalt 77 punkter, det vill säga något lite mer.

Vad är det som gör att ni inte kan ligga på samma nivå som styrräntan?

– Styrräntan är ju inte den ränta som vi lånar till när vi ska finansiera vår upplåning. Utan det finns många andra variabler som kommer i spel.

Som exempelvis bankens lönsamhetsmarginaler?

ANNONS

– Det finns marginaler, och tro det eller ej, men ur en historisk kontext så är bolånemarginalerna faktiskt lägre nu. Det finns på FI:s hemsida objektiva siffror på hur bolånemarginalen har utvecklats, säger Johan Bauhn.

Räntejusteringarna träder i kraft under torsdagen.

LÄS MER:Räntan sänks – så tycker svenskarna: ”Bara välkommet”

LÄS MER:Räntekollen: Så blir din nya månadskostnad om boräntan ändras

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS