Online-apoteket Apotea gigantiska anläggning för e-handel i Morgongåva.
Online-apoteket Apotea gigantiska anläggning för e-handel i Morgongåva. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Anställd fick sparken av Apotea efter positivt covidsvar på jobbet

En anställd på Apoteas jättelager fick sparken efter att ha fått ett positivt covidsvar på jobbet. Fel enligt Unionen som hänvisar att mannen bara känt sig lite hes.
– Jag är förvånad över att Unionen försvarar att någon utsatt deras medlemmar för en potentiell livsfara, säger Apoteas vd Pär Svärdson till Kollega.

ANNONS
|

Det var i april förra året som den nu uppsagde arbetaren på Apoteas lager i Morgongåva kom till jobbet och i stort sett kände sig symtomfri, skriver tidningen Kollega. Han ska ha varit lite hes och även tidigare haft huvudvärk, men eftersom mannen ofta sjöng på sin fritid ska detta inte ha varit ovanligt för honom.

Detta enligt en stämningsansökan från Unionen, mannens fackförbund, där det också framgår att han valt att några dagar tidigare ta ett covid-test för säkerhets skull. När mannen varit 20 minuter på jobbet kom ett positivt testsvar. Mannen ska då direkt ha tagit på sig ett munskydd, meddelat sin chef och gått hem.

ANNONS

Vill att han ska få 150 000 i skadestånd

Två dagar senare fick han veta att han blivit uppsagd från sin tjänst på Apotea och nu har Unionen stämt apoteksjätten för ogiltig uppsägning och kräver bland annat 150 000 kronor i allmänt skadestånd.

Apoteas vd, Pär Svärdson säger att han är förvånad över att Unionen väljer att driva det här ärendet och jämför faran med att mannen ”kommit till jobbet med en kniv”.

– Tillsammans med arbetsgivarorganisationerna anser vi att det här är skäl till uppsägning för att det är att med uppsåt utsätta sina kolleger för en potentiell livsfara, säger Svärdson till Kollega.

LÄS MER:Arbetare på NA-KD:s partners lager död i truckolycka

LÄS MER:Arbetsmiljöverket kräver säkerhetsåtgärder efter dödsolyckan på NA-KD:s lager

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med han aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS