Anrika batterijätten rasar med 80 procent efter besked om omstrukturering

Varta, det tyska företaget som tillverkar hushållsbatterier, är i ekonomiskt trångmål och kollapsar på börsen efter besked om omstrukturering, skriver Dagens industri.

ANNONS
|

Tyska Varta, kända för sina hushållsbatterier, ser miljardvärden gå upp i rök på Frankfurtbörsen på måndagen, skriver Di. Orsaken är att bolaget, som har anor ända tillbaka till 1887, under helgen gav beskedet att de har två förslag om att omstrukturera sina skulder – vilket leder till avnotering på börsen och att ägarnas aktier blir värdelösa.

Tanken är att majoritetsägaren, österrikiske miljardären Michael Tojner, tillsammans med bland andra Porsche går in med ytterligare medel i bolaget för att klara av bolagets stora skulder.

Di konstaterar att Varta hamnat i ekonomiska bekymmer till följd av problem med leveranskedjorna, en svag marknad och att de även blivit utsatta för cyberattacker.

ANNONS

Bolaget har förutom hushållsbatterier bland annat verksamhet där de ska utveckla litiumjon-batterier för elbilar för bland annat Porsche.

LÄS MER:Surt på Asienbörser

LÄS MER:It-krasch skrämde Wall Street

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS