Martin Lundstedt, vd och koncernchef på AB Volvo.
Martin Lundstedt, vd och koncernchef på AB Volvo. Bild: Nils Petter Nilsson

AB Volvos omsättning rekordhög första kvartalet

AB Volvo gör rekordomsättning under första kvartalet. Vinsten ökade med över fem miljarder.

ANNONS
|

AB Volvo redovisar ett justerat rörelseresultat på 18,4 miljarder kronor för det första kvartalet i år, enligt ett pressmeddelande. Det är en ökning med 5,7 miljarder från jämförelsekvartalet.

Nettoomsättningen steg med 25% till 131,4 miljarder kronor, det högsta hittills för ett första kvartal, enligt bolaget.

Resultatet ger en justerad rörelsemarginal på 14 procent, jämfört med 12 procent i fjol.

Kraftigt ökad orderingång

Redan för någon vecka sedan gick lastbilstillverkaren ut med en omvänd vinstvarning efter att de preliminära siffrorna pekat mot att bolaget gjort en bättre vinst än väntat.

– En god lönsamhet är viktig för att vi ska kunna fortsätta öka våra investeringar i det största teknikskiftet någonsin i våra branscher. Vi befinner oss i en period där vi samtidigt investerar i både batteri- och bränslecellselektriska fordon samt förbränningsmotorer, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef.

ANNONS

– Vi har ett förbättrat resultat kopplat till ett förbättrat och stabiliserat marknadsläge.

Både orderingången ökade kraftigt, med 32 procent, och även leveranserna av lastbilar – något man hade problem med under pandemiåren. AB Volvo gör både leverans- och produktionsrekord för ett första kvartal.

– Vi ser att läget stabiliserats med leveranskedjorna och en gradvis förbättring, säger vd Martin Lundstedt på presskonferensen om kvartalsrapporten.

Han betonar elektrifieringen av fordonsflottan och samtliga produktgrupper.

– Vi har ett starkt momentum.

Bra för alla affärsområden

Och ser man till omsättningen efter affärsområde kan man konstatera att alla dotterbolag ökar tydligt. Lastbilar, som är överlägset största affärsområdet, ökar omsättningen med nästan 30 procent. Vd Martin Lundstedt konstaterar att kunderna har behov av att förnya åldrade fordonsflottor, trots att konjunkturen försämrats. I Nordamerika såg koncernen en orderingång som ökade med över 150 procent.

Volvo Penta ökar med 33 procent – och Volvo Bussar som tidigare har haft problem ser nu en positiv effekt med ökad beställning av långfärdsbussar när resandet ökar pandemiåren och ser en omsättningsökning på 40 procent. Volvo CE, anläggningsmaskiner ökade omsättningen med 11 procent.

Volvo Penta och Volvo CE visade både mycket hög lönsamhet.

Koncernen ökar också antalet anställda och närmar sig nu 105 000 anställda globalt.

ANNONS

LÄS MER:Volvos aktie rusar efter glädjesiffrorna

LÄS MER:Volvoanställda protesterar mot arbetstider: ”Skitavtal”

LÄS MER:Volvo vill ha undantag från sanktioner mot Ryssland

LÄS MER:Banken: AB Volvo riskerar 10 miljarder till i kartellböter

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS