Debatten om våld i nära relationer handlar oftast om vuxna, men ute i vardagen krävs numer även tidiga insatser i skolmiljön, skriver debattörerna.
Debatten om våld i nära relationer handlar oftast om vuxna, men ute i vardagen krävs numer även tidiga insatser i skolmiljön, skriver debattörerna. Bild: Hasse Holmberg / TT

Viktigt att lära ungdomar om våld i parrelationer i skolan

Det råder kunskapsbrist om våld i ungas parrelationer, både bland unga och föräldrar, men också inom berörda myndigheter. Det finns ett behov av utökad kunskap runt hur våldet kan yttra sig, tillsammans med god vägledning för att skapa sundare relationer, skriver Agneta Kjaerbeck och Jörgen Fogelklou, Sverigedemokraterna.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Skolan ska vara en trygg och säker plats för såväl elever som skolpersonal. För många elever har det i stället blivit en plats där våld får utrymme.

Nästan hälften av niondeklassarna uppger att de blivit utsatta for brott, en stor del av våldet sker just i skolan. Nationella trygghetsundersökningen (2017 – 2020) visar att utsattheten för nätkränkning, sexualbrott och upprepad utsatthet för brott vid fyra eller fler tillfällen har ökat för kvinnor mellan 16 – 24 år. Det råder kunskapsbrist om våld i ungas parrelationer, både bland unga och föräldrar, men också inom berörda myndigheter. Det finns ett behov av utökad kunskap runt hur våldet kan yttra sig, tillsammans med god vägledning för att skapa sundare relationer.

ANNONS

Arbeta förebyggande

Kommunfullmäktige ska inom kort ta ställning till en förnyad plan mot våld i nära relationer 2024–2027. Sverigedemokraterna står bakom revideringen men vi vill inte enbart finna åtgärder där våldet redan pågår eller har utspelat sig. Vi vill också arbeta förebyggande när det kommer till våld i ungas parrelationer. Debatten om våld i nära relationer handlar oftast om vuxna, men ute i vardagen krävs numer även tidiga insatser i skolmiljön.

Vi föreslår därför ett viktigt tillägg där staden implementerar ett av de internationella evidensbaserade våldsförebyggande programmen i skolan med fokus på just ungas parrelationer. Exempelvis har preventionsprogrammet ”Safe Dates ’’ som är riktat till skolungdomar med både skol- och kommunövergripande insatser visat sig ge goda effekter. Detta program med fokus på våld i ungas partnerrelationer är det mest utvärderade av cirka sju metoder och det enda program som kan sägas vara evidensbaserat, genom att upprepade utvärderingar visat på god effekt över lång tid.

Hämndporr har blivit ett begrepp, där spridandet av sexuella filmer eller bilder i syfte att hämnas, är ett exempel på något som blivit vanligt förekommande trakasserier mellan unga

I takt med att den tekniken har gått framåt har nya typer av brott uppstått eller flyttat ut på nätet. Hämndporr har blivit ett begrepp, där spridandet av sexuella filmer eller bilder i syfte att hämnas, är ett exempel på något som blivit vanligt förekommande trakasserier mellan unga. Vi vill att Göteborgs kommun lägger ett medvetet fokus på ett förebyggande arbete genom upplysning och information ut till elever i Göteborgs grundskolor och gymnasieskolor kring våld i ungas parrelationer. Genom att använda väl beprövade program i skolan och tydligt belysa ungas relationsvåld i tidig ålder finns det goda möjligheter till att minska unga människors framtida utsatthet och sårbarhet.

ANNONS

Jörgen Fogelklou (SD) kommunalråd

Agneta Kjaerbeck (SD) ledamot Socialnämnd Centrum

ANNONS