I alltför hög grad har yngre generationer förletts att anamma en framtidstro präglad av ångest snarare än av den hoppfullhet som inte bara bör hör ungdomen till utan också är betydligt mer motiverad än dagens överdrivna undergångsstämningar, skriver debattörerna.
I alltför hög grad har yngre generationer förletts att anamma en framtidstro präglad av ångest snarare än av den hoppfullhet som inte bara bör hör ungdomen till utan också är betydligt mer motiverad än dagens överdrivna undergångsstämningar, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

Vi dödar de ungas framtidstro med allt domedagsprat

I alltför hög grad har yngre generationer förletts att anamma en framtidstro präglad av ångest snarare än av den hoppfullhet som inte bara bör hör ungdomen till utan också är betydligt mer motiverad än dagens överdrivna undergångsstämningar, skriver bland andra Mark Brolin.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Hur många, handen på hjärtat, är det som skulle åka tillbaka och leva i ett tidigare decennium om möjligheten bjöds? Det vill säga hur många är det som skulle välja att leva med lägre levnadsstandard, kortare medellivslängd, sämre sjukvård, fler fördomar, mindre semester, färre utlandsresor, längre arbetsdag, fabriker och bilar som ohämmat spyr ut avgaser och avsevärt mindre teknikbekväma liv? Precis. Förmodligen väldigt få när det väl kommer till kritan.

Så varför låter det då just nu, i det offentliga samtalet, som om himlen håller på att trilla in? Jo, ytterst beror det allra mest på våra folkvalda samt deras närstående särintressen. I alla tider har politiker och särintressen haft incitament att göra gemensam sak och påstå att enda sättet att hindra en nära förestående katastrof är att mer makt och pengar skickas just i, hrm, deras riktning.

ANNONS

Överdriva hot

Så här har det varit under större delen av mänsklighetens historia. Alltid har det funnits aktörer redo att gå sina egna ärenden genom att överdriva hot och skillnader och moralisera tills ”vi” (rättrogna) ställts mot ”dem” (kättarna). Samtidigt har positiva aspekter och likheter undervärderats. Kraftigt undervärderad är också mänsklighetens förmåga att lösa problem, i synnerhet under kristider.

Se bara hur hela samhället och i synnerhet sjukvårdssystemet, nästan över en natt, ställde om i samband med pandemihotet och på något vis ändå tuffade på. Se på lågkonjunkturen. Ja, trist när siffrorna pekar neråt men ekonomin har alltid varit cyklisk och självklart är en korrektionsperiod nödvändig efter en exempellös era med monetär kokainpolitik. Ett samhälle som påbörjat tillnyktringen är i grunden mer vitalt än ett samhälle som har hela baksmälleperioden kvar.

Se nu på säkerhetsläget. Ryssland fortsätter att styras despotiskt. Men är inte vi i Norden nu mindre hotade av ett ryskt överfall än på århundraden? Om ryska armén inte har kapacitet att koppla greppet ens över ryssifierade östra Ukraina, finns det knappast kapacitet att också attackera Gotland eller finska Karelen. Även Putin är nu väl medveten om den saken samtidigt som Natos säkerhetsparaply hägrar för hela Norden.

Ständiga mini-mirakel skapas av entreprenörer, som gör att vi andas renare luft, transporteras mer miljövänligt samtidigt som global grön biomassa växer

Se på klimatkrisen. Visst, svåra utmaningar men också idel förbättringar som tenderar att få alltför lite uppmärksamhet. Ständiga mini-mirakel skapas av entreprenörer, som gör att vi andas renare luft, transporteras mer miljövänligt samtidigt som global grön biomassa växer. Vi är mer miljömedvetna än någonsin och miljönäringen har blivit så lukrativ att vi säkerligen bara sett innovationsbörjan.

ANNONS

AI då? Är det inte bara en tidsfråga innan illasinnade krafter använder den nya teknikens möjligheter för att sänka oss? Jo, som alltid. Men den fria världen är alltid bättre rustad att möta framtida hot eftersom både ”starka män” och frifräsande ”James Bond-skurkar” typiskt ligger många innovationssteg efter länder som tillåter tankefrihet och innovation.

Riskerar överkontroll

Vidare beror hot eller möjlighet i hög grad på oss själva. Piskar vi upp hysteri kring tanken att ettor och nollor kommer att utveckla självständig lust att förgöra mänskligheten riskerar vi just sådan överkontroll som leder till samma innovationströtthet som i despot-nationerna.

Se på ”polariseringen”. Någon i din familj eller bland dina vänner eller kollegor som inte vill ha fred, frihet, äkta demokrati, goda internationella samarbeten och äkta balanspolitik? Trodde inte det. Som vanligt är det inte folket på verklighetens fält som är problemet utan wannabee patriarker som odlar polariseringsmyten eftersom denna krävs som alibi när makten centraliseras. En härskarteknik med tusentals ekon i historien.

Vi har nu hamnat i ett läge då negativismen blivit så groteskt överdriven – under den bästa tidsepoken någonsin – att framgångsdörren öppnats på vid gavel för politiker som släpper den tröttsamma negativismen och i stället erbjuder en politik som både tar höjd för utvecklingens baksidor men också alla möjligheter som i dag ignoreras.

ANNONS

Hanteras bättre

På så vis skulle läget kunna stabilisera sig snabbare än vad många i dag tror. Tack vare just den formidabla mänskliga förmågan att lösa även de svåraste knutar. Även gängbrottsligheten borde kunna hanteras bättre än den gör i Sverige, eftersom andra länder uppenbarligen lyckas.

I alltför hög grad har yngre generationer förletts att anamma en framtidstro präglad av ångest snarare än av den hoppfullhet som inte bara bör hör ungdomen till utan också är betydligt mer motiverad än dagens överdrivna undergångsstämningar. Så varför inte möta det nya året genom att byta ut det halvtomma glas som leder till paralyserande uppgivenhet mot det halvfulla glas som uppmuntrar till framtidstro och vitaliserande lösningsorientering.

Mark Brolin, geopolitisk strateg

Angelica Lips da Cruz, vd Innorbis och cio Sustainable Network

Zlatko Rihter, vd Mölnlycke

Lars Tvede, dansk serieentreprenör, investerare och författare

ANNONS