Brandberg tar upp i intervjun att slöjan särskilt ska ses som en varningsflagga för orosanmälan i kombination med dessa orsaker. Men då är slöjan snarare ett symptom på problemet än dess faktiska orsak, skriver debattören.
Brandberg tar upp i intervjun att slöjan särskilt ska ses som en varningsflagga för orosanmälan i kombination med dessa orsaker. Men då är slöjan snarare ett symptom på problemet än dess faktiska orsak, skriver debattören. Bild: Martina Holmberg / TT

Vi besegrar inte hedersförtrycket för att vi förbjuder slöjan

Slöjan har genom historien använts av många olika kulturer och haft många olika innebörder. Vad slöjan symboliserar kan varken du eller jag avgöra. Religion och vad det innefattar är en djupt personlig upplevelse och att göra sig till uttolkare av vad olika symboler innebär, tyder mest bara på en övertro på sin egen förmåga, skriver Andreea G. Vanciu, LUF.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Slöjförbudet har varit en omdiskuterad fråga i svensk politik under de senaste åren. Förtryck i hederns namn är en av de mest brutala strukturerna i vårt samhälle, det skördar liv varje år och gör att människor lever i ständig skräck och ofrihet. Få har ägnat sig åt att förbättra situationen för kvinnor som drabbas av förtryckande strukturer som Paulina Brandberg. Hennes arbete som både åklagare och minister har gjort skillnad på riktigt. Hennes engagemang för ofria är det ingen som ifrågasätter, dock har hon landat fel i en mycket viktig fråga som Liberalerna har tagit tydligt avstånd från på det senaste landsmötet. I en intervju med Ekot säger Paulina Brandberg att barn som bär slöja bör bli föremål för orosanmälan till socialtjänsten.

ANNONS

Personlig upplevelse

Slöjan har genom historien använts av många olika kulturer och haft många olika innebörder. Vad slöjan symboliserar kan varken du eller jag avgöra. Religion och vad det innefattar är en djupt personlig upplevelse och att göra sig till uttolkare av vad olika symboler innebär, tyder mest bara på en övertro på sin egen förmåga.

För att göra världen begriplig så måste man ibland göra förenklingar, men när man gör det så kommer nyans alltid att försvinna. Gör man detta i lagstiftning kan det få mycket allvarliga konsekvenser. Dels så riskerar vi att missa former av hedersförtryck, samtidigt som många kommer att bli oskyldigt anklagade för att förtrycka sina barn.

Hedersförtryck är ingenting unikt, även om det är särskilt vidrigt. Det är en del av en större förtryckande struktur, patriarkatet. Inser man inte det, är kampen redan förlorad. Precis som andra patriarkala strukturer kan hedersförtryck se ut på många olika sätt, och vara betydligt mer komplext än vilken huvudbonad man bär.

Att förbjuda ett klädesplagg, när ingen har kunnat påvisa att detta faktiskt lett till ökad frihet för de utsatta, är fel väg att gå

Att barn nekas möjligheten att tala med personer av ett annat kön, delta i fritidsaktiviteter, eller umgås med personer utanför sin egen kultur är konkreta uttryck av förtryck i hederns namn. Brandberg tar upp i intervjun att slöjan särskilt ska ses som en varningsflagga för orosanmälan i kombination med dessa orsaker. Men då är slöjan snarare ett symptom på problemet än dess faktiska orsak.

ANNONS

Detta gäller dock långt ifrån alla fall av hedersförtryck. Hedersförtryck är en hemskt företeelse som kan drabba alla oavsett religion eller bakgrund. Det som krävs är mer kunskap om de konkreta varningssignalerna och hur vi kan bekämpa det. Socialtjänsten och skolan måste börja jobba mer evidensbaserat. Att förbjuda ett klädesplagg, när ingen har kunnat påvisa att detta faktiskt lett till ökad frihet för de utsatta, är fel väg att gå.

Liberalerna har bäst politik för att hjälpa de som lever under hedersförtryck, Paulina Brandberg borde fokusera på att driva den i stället för att prata om slöjan.

Andreea G. Vanciu, feministisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet

ANNONS