EIB investerar i tung industri som H2 Green Steel och Northvolt i norra Sverige och de investerar i framtida framgångssagor som Exeger, ett svenskt solcellsföretag, skriver debattörerna.
EIB investerar i tung industri som H2 Green Steel och Northvolt i norra Sverige och de investerar i framtida framgångssagor som Exeger, ett svenskt solcellsföretag, skriver debattörerna. Bild: Lars Schröder/TT

Slopa lånetaket för att säkra nödvändiga klimatinvesteringar

Klimatomställningen är en av vår tids avgörande frågor och för att nå våra klimatmål måste vi öka investeringstakten. En stor finansiär av svenska klimatprojekt är Europeiska investeringsbanken (EIB) som 2023 investerade 33 miljarder i Sverige. Men EIB riskerar snart att nå taket för sin utlåning. Därför vill vi Socialdemokrater ta bort den spärr för utlåning som EIB har i dagsläget för att garantera fortsatta miljardinvesteringar i Sveriges klimatomställning, skriver Mikael Damberg och Heléne Fritzon, Socialdemokraterna.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Klimatförändringarna är här och nu. Vi ser effekterna i vår vardag när källare svämmar över, skogar brinner och svenska skördar torkar ut. Det är uppenbart att en av politikens viktigaste uppgifter är att ta ansvar för planeten. Inte bara för oss utan också för våra barn och barnbarns framtid.

EU har i dag en ledande roll i klimatomställningen. Den senaste mandatperioden har vi socialdemokrater varit pådrivande för att EU ska lansera ett omfattande klimatpaket och vi har beslutat om inte mindre än 14 klimatlagar för att minska EU:s utsläpp med 55 procent till 2030.

Vi Socialdemokrater vill använda EU för att fortsätta driva på klimatomställningen och få fler länder att göra mer för att få ned utsläppen skydda naturen. Vi går därför till val på att öka EU:s ambitionsnivå till 2040 då vi vill minska EU:s utsläpp med 95 procent. Så får fler EU-länder klimatmål i linje med Sverige.

ANNONS

Sjabbla bort korten

Samtidigt som mycket sker i EU så håller den svenska högerregeringen på att sjabbla bort korten på hemmaplan. Både deras egna och expertmyndigheters prognoser visar att utsläppen i Sverige kommer öka med regeringens politik och det finns ingen fungerande strategi för hur vi ska nå klimatmålen. Det riskerar att bli kostsamt för svenska folket.

Regeringens reträtt på klimatområdet kommer i en tid då en unison expertkår är tydlig med att det kommer krävas stora investeringar för att minska utsläppen och nå våra klimatmål. När den svenska regeringen fullkomligt misslyckas med sin klimatpolitik och de investeringar som krävs inte kommer på plats så blir finansieringen från EU allt viktigare.

Men nu får vi varningssignaler om att utlåningen från Europeiska investeringsbanken riskerar att slå i taket

I dagsläget kommer en stor del av Sveriges klimatinvesteringar från den Europeiska investeringsbanken (EIB). Bara under 2023 beslutade EIB att investera 33 miljarder kronor i Sverige, och en majoritet av pengarna går till klimatprojekt. Det är en rekordhög siffra och pengarna går till alla delar av det svenska samhället. EIB investerar i tung industri som H2 Green Steel och Northvolt i norra Sverige och de investerar i framtida framgångssagor som Exeger, ett svenskt solcellsföretag. Men EIB investerar också i samhällsservice: de har gett stöd till bostäder och skolor, bland annat i Skellefteå och Malmö, och till SJ så de kunnat köpa in nya höghastighetståg.

ANNONS

Men nu får vi varningssignaler om att utlåningen från Europeiska investeringsbanken riskerar att slå i taket. EIB har i dagsläget en begränsning på hur mycket de kan låna ut – en så kallad gearing ratio. Banken har själva varnat att de snart når upp till måttets övre gräns vilket innebär att de måste trappa ned sin investeringstakt om ingenting görs.

Förlegad spärr

Vi Socialdemokrater har därför gått fram med att vi vill ta bort denna begränsning, som funnits sedan 1950-talet och är en förlegad spärr som hindrar banken från att göra helt nödvändiga klimatinvesteringar. Det viktiga är istället att EIB bibehåller sin trovärdighet och starka AAA-rating på marknaden. Att ta bort EIB:s spärr skulle innebära en modernisering och att banken kan fortsätta investera tiotals miljarder i Sveriges klimatomställning varje år. Investeringar som kan gå till fler bostäder, nya batterifabriker och mer förnybar energi.

För oss Socialdemokrater är det självklart: varje svensk regering oavsett färg har en skyldighet mot svenska skattebetalare att bedriva en ansvarsfull ekonomisk politik och värna svenska intressen. I det ingår att utnyttja de EU-medel som finns tillgängliga för Sverige att söka. Vår nuvarande regering däremot verkar inte hålla med. 38 miljarder kronor ligger i Bryssel och väntar på att investeras i Sverige men riskerar att brinna inne eftersom regeringen slopat klimatåtgärder Sverige åtagit sig att genomföra. Det är djupt oansvarigt av en regering som hävdar sig värna svenska intressen.

ANNONS

Nu har regeringen ytterligare en möjlighet att ta hem miljardbelopp från EU till Sverige genom att jobba för en avskaffad investeringsbegränsning för EIB. Den här gången måste regeringen vara ärlig inför svenska folket om vad de väljer. Ska de fortsätta bromsa klimatinvesteringarna och lämna miljardbelopp i Bryssel, eller gå med på vårt förslag om att höja EIB:s utlåningskapacitet och garantera att tiotals EU-miljarder går till svenska investeringar. Vi Socialdemokrater vet vad vi väljer. Vi står upp för klimatet, för Sverige och för svenska intressen.

Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson Socialdemokraterna

Heléne Fritzon, europaparlamentariker och Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet

ANNONS