Regeringen för passiv om barns fysiska hälsa

Forskningen är tydlig med att mer idrott i skolan bidrar till ökad fysisk och psykisk hälsa. Samtidigt har vi minst idrottstimmar i Norden och en regering som blundar för elevers hälsoproblem. Vi vill öka antalet idrottstimmar från dagens 500 till 700, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

    David Lega (KD)
David Lega (KD)

Replik

Skolidrotten, 27/4

Jag håller helt med Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, med flera som i GP (27/4) skriver att skolan behöver ta ett större ansvar för elevers hälsa. Regeringen måste sluta blunda för att mer idrott i skolan är nödvändigt för att vi ska kunna minska barns övervikt som har ökat lavinartat.

Forskningen är tydlig med att mer idrott i skolan bidrar till ökad fysisk och psykisk hälsa. Här ligger Sverige efter, i dag har vi minst idrottstimmar i Norden och färre än många andra länder i Europa. Från KD:s sida har vi därför föreslagit att antalet idrottstimmar ska öka från dagens 500 till 700.

ANNONS

Märkligt nog sa regeringen tidigare i år blankt nej till mer idrott i skolan. Sedan dess har vi inte hört ett ljud från utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) om hur arbetet med elevers hälsa ska se ut i stället. Att säga nej till konkreta förslag utan att presentera egna är ansvarslöst.

Samarbete skola-föreningsliv

Självklart är det viktigt att skapa en rörelseglädje hos barnen. Här ser jag gärna att skolan samarbetar mer med föreningslivet. Redan i dag finns det skolor som låter olika föreningar leda aktiviteter under elevens val eller idrottslektioner. Det har visat sig att intresset ökar när det är annorlunda aktiviteter som erbjuds, till exempel hopprep, ridning och go-cart. På så sätt når man de barn som i vanliga fall inte är så intresserade av idrott.

Barn till föräldrar med hög utbildning och god ekonomi är oftare föreningsaktiva och idrottar på fritiden. De barn som framför allt halkar efter kunskapsmässigt – och hälsomässigt – lever inte sällan i ekonomiskt och socialt utsatta sammanhang. De barn och ungdomar som inte får tillräckligt stöd i att bygga upp goda levnadsvanor med bra kost och motion, bör kompenseras av skola och förskola.

Elevers hälsa är inget som får sopas under mattan – regeringen måste ta ansvar för barns framtida hälsa.

ANNONS

David Lega (KD)

kommunalråd, Göteborg

ANNONS