Men Miljömålsberedningens huvudförslag  – en ny lag för havet – saknas. Det är djupt beklagligt. Haven behöver en egen lag som garanterar en kraftfull styrning mot livskraftiga ekosystem, skriver debattörerna.
Men Miljömålsberedningens huvudförslag – en ny lag för havet – saknas. Det är djupt beklagligt. Haven behöver en egen lag som garanterar en kraftfull styrning mot livskraftiga ekosystem, skriver debattörerna. Bild: Gerald Herbert

Radikala insatser krävs om vi ska kunna rädda våra sjuka hav

I dag är det världshavsdagen, FN:s dag för att belysa tillståndet för världens hav. Vad är det FN vill att vi ska uppmärksamma? Kanske detta enkla: Haven är grundläggande för livet på vår planet. Tar vi hand om haven hjälper de oss. Men världens hav befinner sig i kris, vilket ställer oss inför ett ultimatum. Agera nu - eller förlora havens liv, skriver Isabella Lövin och Emma Nohrén, kandidat till EU-parlamentet för Miljöpartiet.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det är mycket vi inte ser, eller förstår, om havet. Forskningen har gett oss insikter om den komplexa väv av samband och beroenden som är havets liv, och som knyter ihop haven med allt liv på jorden. Men vi förstår inte allt, och så kommer det förmodligen förbli. Det som spelar roll är hur vi agerar på all denna samlade kunskap, allt det vi vet och allt det vi inte vet.

Vi vet att haven producerar mer än hälften av allt syre och tar upp 90 procent av all värme som följer av klimatförändringarna. Att haven reglerar planetens klimat och är hem för en myriad arter som alla fyller sin unika funktion. Att haven kan tåla mycket, men inte allt.

ANNONS

Samtidigt ser vi och känner lukten av den gulgröna sörja som är Östersjöns algblomning om somrarna. Västkustens rikliga torskfiske är ett minne blott. Och våra kustfiskare mister långt mer än bara fångsterna. En kultur dör, rötterna skärs av, näten är tomma.

Bredare grepp

Häromdagen presenterade regeringen en havsmiljöproposition som bygger vidare på uppdraget som Miljöpartiet i regeringsställning gav Miljömålsberedningen.

Regeringens proposition är välkommen, men kommer sent. Tyvärr innehåller den även en rad oklarheter kring vad regeringen faktiskt vill genomdriva, och hur det ska gå till. På flera punkter överensstämmer inte förslagen med de starka orden på presskonferensen. Exempelvis gäller detta den påstådda ”utflyttningen av trålgränsen i Östersjön till 12 nautiska mil”. De skarpa förslagen talar istället om att det “bör” tas fram “permanenta regleringar”, vilket är svagare och kan öppna upp för omfattande trålning. Oavsett räcker inte en utflyttad trålgräns för att rädda strömmingen, ett totalstopp för industritrålare krävs i detta akuta läge.

Det som verkligen sticker ut är att Miljömålsberedningens huvudförslag – en ny lag för havet – saknas. Haven behöver en egen lag som garanterar en kraftfull styrning mot livskraftiga ekosystem.

För på samma sätt som klimatförändringarna är ett existentiellt hot, hotas planetens liv utan levande hav. Samstämmig forskning slår fast att haven kräver blixtsnabba och radikala utsläppsminskningar. FN:s nya rapport om tillståndet för haven, konstaterar att uppvärmningen av haven går dubbelt så snabbt som tidigare.

ANNONS

FN:s nya rapport om tillståndet för haven, som släpptes tidigare denna vecka, konstaterar att uppvärmningen av haven har sprängt alla prognoser, och går dubbelt så snabbt som tidigare

Miljömålsberedningen slog fast att en mängd olika politikområden påverkar hälsotillståndet för haven, men det saknas en gemensam riktning. En del lagstiftningar är till och med motstridiga.

I valet till EU-parlamentet finns möjlighet att göra skillnad för haven. Miljöpartiet söker mandat för en kraftfull blå giv och en ny havslag för alla EU:s hav. Rösta för haven i EU-valet den 9 juni.

Isabella Lövin, Miljöpartiets toppkandidat till EU-parlamentet

Emma Nohrén, kandidat till EU-parlamentet för Miljöpartiet

ANNONS