Det som kan uppfattas som självklara krav på självbestämmande när vi är friska och starka blir lätt till ett hot mot oss när vi är som svagast, skriver debattörerna.
Det som kan uppfattas som självklara krav på självbestämmande när vi är friska och starka blir lätt till ett hot mot oss när vi är som svagast, skriver debattörerna.

Om vi gör det lagligt att döda någon hotas rätten till liv

Stellan Welin avslutar sin argumentering för eutanasi på GP Debatt den 21 november med påståendet ”Dödshjälp hotar ingen”. Detta är - med förlov sagt – ett oväntat naivt påstående, skriver tre kristdemokrater.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

21/11 Lid gärna själv men döm inte andra till lidande

14/11 Läkare ska aldrig behöva aktivt avsluta människors liv

Rätten till liv och plikten att inte döda någon annan människa är två fundamentala och sammanlänkade normer i vårt samhälle. Om ett land legaliserar rätten att döda någon annan hotas också rätten till liv. När staten sanktionerar dödande finns ingen återvändo. Lagstiftaren kommer att få så svåra problem med avgränsningar om vem och när någon får dödas att en Pandoras ask öppnas med en rad olyckor. Det kan liknas vid ett kulturellt paradigmskifte.

Welin svarar med en anekdot när vi tar Kanada som ett exempel. Vi utgår från en utvärdering, The Realities of Medical Assistance in Dying in Canada, publicerad nyligen ”online” i en vetenskaplig tidskrift av Cambridge University Press och författad av kanadensiska professorer och läkare. Läsningen är skrämmande. Den hösta domstolen i Kanada tvingade regeringen till ett lagförslag. Samma lagstiftning upphävdes av en provinsdomstol, vilket ledde till en okontrollerad ökning av kriterierna för dödshjälp. Eutanasi ses nu som en av de ”behandlingar” sjukvården erbjuder och har blivit en lagstadgad rätt med krav på provinserna att finansiera.

ANNONS

Ett hot mot oss

Detta övertrumfar rent rättsligt till och med rätten till hälsovård. Statens årliga undersökning om hur lagen fungerar saknar lagliga krav på en oberoende insamling av relevanta data. Läkarna kryssar själva i blanketter, vilka ska ligga till grund för granskning och eventuella rättsliga konsekvenser för dem. Möjligheten till dödshjälp har blivit ett alternativ även när de medicinska och sociala skyddsnäten inte fungerar. Det som kan uppfattas som självklara krav på självbestämmande när vi är friska och starka blir lätt till ett hot mot oss när vi är som svagast.

Sjukvårdens erbjudande om dödshjälp blir rutin och sätter press på en redan svag patient. Är jag en belastning för mina anhöriga? Kostar jag för mycket för sjukvården? Till och med den palliativa vården, som är sjukvårdens naturliga svar på lidande, måste i Kanada nu böja sig för staten och erbjuda dödshjälp.

Sjukvårdens erbjudande om dödshjälp blir rutin och sätter press på en redan svag patient

Det etiske råd, Danmarks motsvarighet till Statens medicinsk-etiska råd i Sverige, rekommenderade nu i september Folketinget att inte legalisera dödshjälp. I Det Etiske Råds udtalelse om dødshjælp (2023) är motivet ”att det i princip är omöjligt att göra en försvarbar reglering av dödshjälp”. Efter att noggrant studerat och följt lagstiftningen om dödshjälp i länder som Nederländerna och delstaten Oregon menar rådet att ”det enda som skulle kunna skydda livet och respekten för de mest sårbara i samhället är ett förbud utan undantag.”

ANNONS

Hur trovärdig är Welin när han påstår att dödshjälp hotar ingen?

Stefan Svensson (KD) Regionråd

Pernilla Wendesten (KD) Regionrådsersättare

Magnus Jacobsson (KD) Riksdagsledamot

ANNONS