Det är tyvärr inte så enkelt som att säga att 24 000 inskrivna betyder att det finns 24 000 människor som är redo för att möta dagens arbetsmarknads krav och behov, skriver debattören.
Det är tyvärr inte så enkelt som att säga att 24 000 inskrivna betyder att det finns 24 000 människor som är redo för att möta dagens arbetsmarknads krav och behov, skriver debattören. Bild: Johan Nilsson/TT

Många arbetslösa har svårt att klara utbildningsinsatser

Vårt kärnuppdrag är att hjälpa dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Tre av fyra inskrivna arbetssökande på Arbetsförmedlingen bedöms i nuläget ha svårt att få ett jobb, och då också att ta till sig av utbildningsinsatser. Det kan exempelvis handla om att man har svårt med det svenska språket eller att man har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, skriver Sandra Peterson Arbetsförmedlingen region Väst.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

10/8 Hänvisa arbetslösa till tomma platser på byggutbildningarna

Arbetsförmedlingen är enig med Byggföretagen: det råder brist på välutbildade i byggbranschen i Sverige och fler behöver utbildas. Arbetsförmedlingen har sedan tidigare en dialog bokad med Byggföretagen i Väst och ser fram emot ett framåtriktat samtal.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten efterlyser företrädare för Byggföretagen i väst fler arbetsmarknadsutbildningar som utbildar fler inom bygg och anläggning. När det gäller de utbildningar som debattörerna skriver om så fanns inte tillräckligt många deltagare bland de arbetssökande som vi bedömde hade förutsättningar att klara utbildningarna samt att leva upp till arbetsgivarnas krav. Detta är orsaken till att vi inte kunde upphandla dem.

ANNONS

Svårt med språket

Arbetsförmedlingen gör en rad insatser för att utbilda arbetssökande inom byggsektorn i västra Sverige där vi upphandlat exempelvis byggnadsmålare, byggnadsplåtslagare och ventilationsmontör. I Göteborgsområdet finns det flera utbildningar att söka inom byggbranschen hos, exempelvis Komvux. Det sker också en samverkan mellan Arbetsförmedlingen, branscher och kommuner för att samordna utbildningar utifrån efterfrågan på arbetsmarknaden.

Vårt kärnuppdrag är att hjälpa dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Tre av fyra inskrivna arbetssökande på Arbetsförmedlingen bedöms i nuläget ha svårt att få ett jobb, och då också att ta till sig av utbildningsinsatser. Det kan exempelvis handla om att man har svårt med det svenska språket eller att man har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Många arbetssökande är också ovana vid att studera. När det är fler som har en längre väg in på arbetsmarknaden innebär det större utmaningar att motsvara kraven inom olika yrken och utbildningar. Det är tyvärr inte så enkelt som att säga att 24 000 inskrivna betyder att det finns 24 000 människor som är redo för att möta dagens arbetsmarknads krav och behov.

När det är fler som har en längre väg in på arbetsmarknaden innebär det större utmaningar att motsvara kraven inom olika yrken och utbildningar

Arbetskraftsbristen är inget Arbetsförmedlingen löser på egen hand. Branschen har också ett stort ansvar att attrahera arbetskraft, behålla den och underlätta kompetensförsörjningen. Det handlar om att öppna upp för personer som kan växa in i sitt yrke, att våga anställa de som är lite längre ifrån arbetsmarknaden. Samverkan mellan branschen och aktörerna är en viktig förutsättning för att möta utmaningarna med kompetensbrist. Därför ser vi fram emot att fortsätta dialogen med Byggföretagen i väst.

ANNONS

Sandra Petersson, regionchef på Arbetsförmedlingen i region Väst

ANNONS