Många olika tankar passerar sekundsnabbt; vilken sten vill jag ha vid min grav, det är inte städat hemma och vem skall ta hand om mitt barn? I chock skall man sedan gå igenom och bestämma olika behandlingsalternativ, operation och eventuell rekonstruktion. En mental torktumlare, skriver debattören.
Många olika tankar passerar sekundsnabbt; vilken sten vill jag ha vid min grav, det är inte städat hemma och vem skall ta hand om mitt barn? I chock skall man sedan gå igenom och bestämma olika behandlingsalternativ, operation och eventuell rekonstruktion. En mental torktumlare, skriver debattören. Bild: Christine Olsson/TT

Höj maxåldern för mammografi till 82 år - allt annat är åldersdiskriminering

Det allmänna screeningprogrammet är aktivt mellan 40-74 år. Dessvärre så ökar dödligheten i bröstcancer efter 70 år och cancern är i de flesta fall mer aggressiv och mer spridd i kroppen, skriver Eva Flyborg (L)

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Du har cancer. Bröstcancer. Så börjar en lång och mödosam resa för många kvinnor, i förtvivlans tecken i sjukvårdens värld. En värld lite vid sidan av det egentliga livet, lite bortom allt. På en sekund ställs allt på ända, fokus skiftar och det som var viktigt för en stund sedan är bortglömt. Många olika tankar passerar sekundsnabbt; vilken sten vill jag ha vid min grav, det är inte städat hemma och vem skall ta hand om mitt barn? I chock skall man sedan gå igenom och bestämma olika behandlingsalternativ, operation och eventuell rekonstruktion. En mental torktumlare. Jag vet, jag har själv varit där. Vänliga ögon men iskalla beslut. Det här skall säkert gå bra.

ANNONS

Och för många går det bra, cirka 80 procent av de kvinnor som diagnostiserats med bröstcancer lever i dag efter 10 år. Detta på grund av forskning, utveckling av metoder, screeningprogram (mammografi) och onkologisk behandling före och efter operationen. Det allmänna screeningprogrammet är aktivt mellan 40-74 år. Dessvärre så ökar dödligheten i bröstcancer efter 70 år och cancern är i de flesta fall mer aggressiv och mer spridd i kroppen. Den bortre gränsen för allmän mammografi borde därför förlängas till minst 82 år, allt annat känns som åldersdiskriminering.

Dessvärre så ökar dödligheten i bröstcancer efter 70 år och cancern är i de flesta fall mer aggressiv och mer spridd i kroppen

I Göteborg har vi nyligen bildat ett unikt Bröstcentrum på Sahlgrenska. Genom att samla forskning, erfarenhet och olika kompetenser så stärker vi möjligheten till en kompetent vård och i slutänden överlevnadsgraden för de drabbade. Här i Göteborg borde vi därför klara av att utvidga den allmänna mammografin att omfatta ett utvidgat åldersspann. Bröstcentrumet på Sahlgrenska universitetssjukhuset är nu också det första EU-certifierade centret i norden med internationella forskare på plats. Men arbetet kräver resurser. I en allt mer pressad ekonomi är utomstående och kompletterande stöd av stor vikt. Flera donatorer bidrar redan i dag för att stärka cancerforskningen. Internationellt är donationer och andra bidrag en naturlig del av arbetssättet.

Stödlopp för bröstcancer

Därför har nu Göteborg & Company, Göteborgsvarvet, Bröstcancerförbundet och Sahlgrenska jobbat tillsammans för att för första gången i Sverige genomföra ett stödlopp för bröstcancer. ”Race for the cure” är ett internationellt initiativ som med löpning i fokus samlar in pengar till den viktiga cancerforskningen. Race for the Cure® är Europas största idrottsevenemang för kvinnors hälsa. Lördagen den 2 september är det premiär för oss i Sverige, då går startskottet för Rosa varvet här i Göteborg. Våra duktiga forskare, läkare och annan sjukvårdspersonal arbetar hårt varje dag i cancerns vardag. De av oss som har varit, är eller kommer att vara en del av den världen behöver ditt stöd. Allt stöd räknas, det är många som springer för livet.

ANNONS

Eva Flyborg(L) tidigare v.ordf Göteborg & Co och Patientrepresentant RCC

ANNONS