Hbtqi-personer kämpar fortfarande för rättigheter i Sverige. Utbredda fördomar och diskriminering i hela samhället, även hos myndigheter och inom vården, kräver politiker som tar ansvar för lagstiftning och stöd till civilsamhälle, skriver debattörerna.
Hbtqi-personer kämpar fortfarande för rättigheter i Sverige. Utbredda fördomar och diskriminering i hela samhället, även hos myndigheter och inom vården, kräver politiker som tar ansvar för lagstiftning och stöd till civilsamhälle, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet

Högervågen i Europa visar att Pride behövs mer än någonsin

Efter en intensiv EU-valskampanj ser vi fram emot West Pride - ett efterlängtat sommartecken Vi kan konstatera att vi, trots rödgröna framgångar i Sverige, fått ett parlament med tydligare tyngdpunkt åt höger, vilket innebär en uppenbar risk för ett försämrat arbete för minoriteters rättigheter, skriver Ulrika Westerlund, Amanda Lind och Daniel Helldén.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Vi i Miljöpartiet kommer självklart fortsätta vårt arbete för att inte minst hbtqi-personers rättigheter ska stärkas. I Sverige fick vi under våren uppleva en mycket hätsk debatt om den nya könstillhörighetslagen. Den erfarenheten gör det tydligt att vi politiker måste stå upp i den offentliga debatten, men också stötta civilsamhället i arbetet för att skapa trygga rum. I en tid där högerextrema vindar blåser hårt höjer vi regnbågsflaggan ännu högre. I dag behövs West Pride mer än någonsin.

Hbtqi-personer kämpar fortfarande för rättigheter i Sverige. Utbredda fördomar och diskriminering i hela samhället, även hos myndigheter och inom vården, kräver politiker som tar ansvar för lagstiftning och stöd till civilsamhället.

ANNONS

Inspirera fler städer

I Göteborg har det rödgröna styret sett till att Regnbågshuset - en mötesplats för hbtqi-personer, kom på plats förra året. Det är ett unikt initiativ i Sverige, som borde inspirera fler städer att ta efter.

Att sex av riksdagens partier lyckades komma överens om att genomföra en förenkling av processen för att ändra juridiskt kön är ett styrkebesked. Men vi är långt ifrån nöjda. Arbetet fortsätter för att mer av vår politik för hbtqi- personers rättigheter ska kunna genomföras - helst redan under den här mandatperioden. Vi kommer att fortsätta sätta press på regeringen för att bland annat få till:

– Kraftfullt arbete mot diskriminering av hbtqi-personer.

– En könsneutral familjepolitisk lagstiftning och möjligheten för barn att ha fler vårdnadshavare än två.

– En förbättring av hbtqi-kompetensen inom hälso- och sjukvård, skola, förskola och äldreomsorg

– Stärkt asylrätt för bland annat hbtqi-personer.

– Stärkta rättigheter för transpersoner. Ett tredje juridiskt kön ska införas, tillgången till könsbekräftande vård säkerställas och ändring av juridiskt kön ska baseras på självbestämmande.

– Kriminalisering av omvändelseförsök i Sverige

Regeringen har valt att ingå ett avtal med Sverigedemokraterna och regerar helt och hållet med deras stöd. Vi ser en uppenbar risk att hbtqi-reformer kommer att lysa med sin frånvaro under resten av mandatperioden, men vi kommer att arbeta för att så inte ska bli fallet.

ANNONS

Vi i Sverige har sett vad som händer med den allmänna debatten och respekten för demokratin när konservativa partier stödjer sig på högerextrema

Med samma kraft kommer vi att försöka motarbeta att Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp i Europaparlamentet ingår överenskommelser med Sverigedemokraternas grupp, och genomför ett europeiskt “Tidöavtal”.

Nu hämtar vi kraft på West Pride och fortsätter sedan arbetet framåt för allas lika rätt.

Ulrika Westerlund, riksdagsledamot, talesperson för hbtqi-frågor, MP

Amanda Lind, språkrör Miljöpartiet

David Helldén, språkrör Miljöpartiet

ANNONS