Med samhällsutmaningarna vi ser nu kopplat till unga i brottslighet är det verkligen viktigt att det förebyggande arbetet och HVB ges resurser för att skapa trygghet, omsorg och värme som ger barnen framtidshopp, skriver debattören.
Med samhällsutmaningarna vi ser nu kopplat till unga i brottslighet är det verkligen viktigt att det förebyggande arbetet och HVB ges resurser för att skapa trygghet, omsorg och värme som ger barnen framtidshopp, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Förbjud ensamarbete på HVB

Över sex av tio som jobbar på HVB uppger att man har blivit utsatt för våld eller hot om våld under det senaste året. För att HVB ska kunna vara en trygg plats för unga i stort behov av stöd måste tryggheten säkras – med förbud mot ensamarbete och utökade befogenheter för personalen, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Hem för vård eller boende, så kallade HVB, har en viktig roll i att förhindra att barn och unga dras in i exempelvis tyngre kriminalitet. Drygt 6 000 barn och unga var någon gång placerade i ett HVB under 2022. Det handlar om människor som befinner sig i mycket utsatta situationer med omfattande svårigheter på många områden i livet samtidigt. Det kan handla om missbruk, sociala svårigheter, våldsutsatthet, kriminalitet eller psykiatriska tillstånd.

HVB är i regel sista utvägen när samhället har uttömt alla andra möjligheter till stöd. Den placerade ska kunna förvänta sig att få den behandling man har rätt till i en trygg miljö, men också veta att de inte lämnas vind för våg utan ramar eller några begränsningar. Det handlar om att barn och unga inte ska kunna skada sig själv eller andra när de befinner sig på HVB.

ANNONS

Det kan röra sig om att personalen har befogenheter att begränsa telefonanvändning när det är motiverat när det föreligger en risk för att unga exempelvis ska sälja sig sexuellt på nätet eller köpa droger. Eller att personalen ges möjlighet att söka igenom rum för att ta hand om droger eller vapen. De möjligheterna finns inte idag, men behöver komma till för att kunna garantera en trygg såväl boendemiljö för barnen som god arbetsmiljö för anställda.

Ett högrisksyrke

Situationen idag lämnar en del att önska. En ny rapport, ”Riskfyllda placeringar” från fackförbundet Vision – som organiserar merparten av medarbetarna inom HVB – visar på en otroligt tuff situation med ibland omöjliga förutsättningar för personalen att ge rätt stöd till de unga som är placerade på HVB.

Våld på HVB-hem är tyvärr omvittnat. Inte bara uppstår det våldsamma situationer ungdomar emellan – även personalen råkar illa ut. Under det senaste året har 63 procent av medarbetarna blivit utsatta för våld eller hot om våld. Motsvarande siffra för arbetsmarknaden som helhet är 13 procent. Det är ett högriskyrke. Hela sex av tio överväger även att sluta arbeta inom HVB på grund av arbetsbelastningen; en av tio på grund av just hot och våld – som i regel förekommer i samband med ensamarbete.

ANNONS

En tillräcklig personaltäthet på boendena behöver kunna garanteras. Ensamarbete bör också förbjudas.

Med samhällsutmaningarna vi ser nu kopplat till unga i brottslighet är det verkligen viktigt att det förebyggande arbetet och HVB ges resurser för att skapa trygghet, omsorg och värme som ger barnen framtidshopp. En tillräcklig personaltäthet på boendena behöver kunna garanteras. Ensamarbete bör också förbjudas. Det är en livsviktig fråga om de placerades trygghet.

Kommunpolitiker och företagsledningar behöver ta till sig resultaten på största allvar. Som ytterst ansvariga för arbetsmiljön är de skyldiga att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och utsatthet för hot eller våld samt skapa en arbetsmiljö där de anställda trivs och har möjlighet att utvecklas.

Arbetsgivare behöver bli bättre på att ge medarbetare på HVB bra förutsättningar för att arbeta fackligt och se den förtroendevalda på arbetsplatsen som en medpart som tillsammans med arbetsgivaren vill skapa en bättre verksamhet.

Ytterst är det värdefullt att få nödvändiga resurser på plats, och avgörande för de barn och unga som behöver stöd.

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision

ANNONS