Näringsriktig skolmat är en ren vinst för samhället, skriver debattörerna.
Näringsriktig skolmat är en ren vinst för samhället, skriver debattörerna. Bild: Mostphotos

Att spara på skolmjölk är att spara på barns hälsa

Vi borde satsa på skolmaten snarare än att dra ned på den. Konsekvenserna av att spara in på skolmjölken kan bli förödande, skriver Ann-Kristin Sundin och Victoria Thuillier, LRF mjölk.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

6/7 Inför mjölkstopp i skolan – vatten är ett bättre val

Skolmjölk tryggar elevernas näringsintag. Den ingår i skolmaten, som utjämnar socioekonomiska skillnader och ökar förutsättningarna för att barnen ska kunna tillgodogöra sig undervisningen. Att ta bort den är en besparing som kan stå både samhället och individen dyrt.

Tvärtemot vad Rasmus S. Andersson påstår är mjölk ett livsmedel med goda effekter på hälsan för barn. Skolmat – inklusive skolmjölk – har dessutom en utjämnande effekt i samhället. Barn får i sig mer näring under skoldagar än under helger tack vare skolmat. En skollunch utan mjölk når inte upp till rekommenderade mängder av flera näringsämnen, enligt en beräkning från LRF.

ANNONS

Andersson drar vidare förenklade slutsatser om mjölk och miljö. Miljö är mer än klimat, och våra gräsmarker och idisslare bidrar positivt till biologisk mångfald och kolinlagring i Sverige.

Skolmjölk ger en kostnadseffektiv näringstrygghet till barn

Näringsriktig skolmat är därutöver en ren vinst för samhället. En krona investerad i skolmat (innefattande skolmjölk) ger fyra kronor tillbaka. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv bör vi därför satsa på skolmaten snarare än att dra ned på den.

Implikationerna av att spara in på skolmjölken kan bli förödande. I Sverige har vi nu börjat tala om ”matfattigdom”. Enligt Rädda Barnens barnfattigdomsrapport från 2021 lever 196 000 barn i ekonomisk utsatthet. Enligt Sveriges Stadsmissioner har 3 av 10 ensamstående låginkomsttagare svårt att köpa näringsrik mat till familjen. Skolmaten, där skolmjölk är en viktig del, blir avgörande för att nå sitt näringsbehov inte minst för barn i ekonomisk utsatthet.

Det finns flera faktorer än matfattigdom som påverkar barns förutsättningar att täcka sitt näringsbehov, men faktum kvarstår – att nå upp till rekommenderad mängd är en utmaning för många. Skolmjölk ger en kostnadseffektiv näringstrygghet till barn och har en positiv effekt på hälsan under hela livet – en vinst för såväl individ som samhälle.

Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert LRF mjölk

Victoria Thuillier, hållbarhetsexpert LRF mjölk

ANNONS

LÄS MER:Nya regler mot ogrundade hälsopåståenden

LÄS MER:Havremjölk eller komjölk – vad är bäst?

LÄS MER:Friska kor kräver välmående bönder

ANNONS