Per Fricks succéinhopp avgjorde mot Sirius

För första gången på länge gick Elfsborg in i en match med pressen på sig. Då blev Per Frick inbytt – och gjorde det avgörande målet direkt.
– Jag får vara inhoppare resten av säsongen, säger anfallaren skämtsamt efter matchen.

|

Elfsborg tog emot Sirius på Borås Arena under söndagen. Elfsborg klev tidigt upp i press men till skillnad från hur det brukar se ut för boråsarna, så hade det svårt att vinna bollen högt upp i planen. Chansskapandet kom istället från eget spel och individuella prestationer.

Det var främst från vänsterkanten när Niklas Hult och Jeppe Okkels kunde kombinera med Ahmed Qasem som chanserna dök upp. Även på högerkanten visade Johan Larsson och Alexander Bernhardsson på fina kombinationer. Men den sista passningen tog sig inte hela vägen till några gulklädda spelare.

Chansfattigt bortalag

Förvisso skapade bortalaget inte heller några heta målchanser. Sirius valde att hålla bollen i långa stunder när de väl fått tag på den. Men när lag rullar längs backlinjen så ska det mycket till för att Elfsborg ska tappa koncentrationen.

Det var istället långbollar från antingen målvakt eller försvarare som satte mittbacksparet Lagerbielke/Ibrahim på prov. Men det kändes mer troligt att blixten skulle slå ner tillsammans med duggregnet på Borås Arena än att en av de bollarna skulle hitta igenom Elfsborgsförsvaret.

– Vi lyckas inte skapa några chanser som gör det till en bra halvlek. Men vi ligger rätt och de skapar ingenting heller, säger kaptenen Johan Larsson.

”Vår Frickadona”

Under halvtidspausen började Per Frick värma upp i full matchutstyrsel. Något som gjorde att supportrarna började skandera ramsan ”Vår Frickadona”.

– Det är klart man blir extra taggad. Det är en underbar ramsa som supportrarna gillar att sjunga. Det är bara tacka och ta emot och få en liten extra boost, säger Frick.

Och de fick inte vänta länge på att se ”Frickadona” göra succé. För bara två minuter in i halvleken kom anfallaren högst på en hörna. Och tryckte dit 1–0 med pannan.

– Vi var lite besvikna efter första och kände att det var en jämn match. Och vi fick effekt med att spela med två anfallare.

Hur mycket har ni hunnit öva på att spela med två anfallare?

– Inte mycket alls. Men man har ju spelat fotboll ett tag och 4-4-2 är ganska klassiskt. Det är ganska simpelt och jag tror de (Sirius) blev överraskade, säger Frick.

Elfsborg levde på adrenalin från 1–0 målet och fortsatte mala på. Men så småningom tog sig bortalaget in i matchen och skapade sina chanser. Valdimarsson i Elfsborgsmålet fick sträcka ut.

Växande oro

Illavarslande blev det också när Buhari Ibrahim drog på sig en skada som i nuläget verkar vara en dragen baksida. Gustav Henriksson klev in i hans ställe och Noah Söderberg ersatte Gudjohnsen och Elfsborg återgick till 4-3-3.

Nervositeten började uttrycka sig bland fansen, främst när Emmanuel Boateng blev liggande en längre stund och sen när Alexander Bernhardsson åkte på en ful tackling, som till publikens förtret endast gav gult kort.

– Den var lite på gränsen, samma spelare hade rivit ner Hult tidigare så det var lite frustrerande att det kunde varit en andra varning. Men de låg på och vi fick ytor. När vi kom upp och de fick halvkontringar så gjorde vi liknande taktiska tacklingar, säger Frick.

Den sista farliga målchansen för Sirius kom när klockan var uppe på 96 minuter. Den gången lyckades inte Valdimarsson nå bollen. Men skottet gick tätt utanför.

Elfsborg höll ut och befäster därmed sin position som tabelletta.