Elfsborg fortsatt i topp – efter blixtsnabba målen

Elfsborg gjorde två mål på tre minuter.
Det räckte för att besegra Mjällby och behålla greppet om den allsvenska serieledningen.
– Det är disciplin från alla i 97 minuter, säger tränaren Jimmy Thelin om sina spelare efter matchen.

|

Elfsborg var tvungna att vinna mot Mjällby under söndagen för att behålla serieledningen. Det efter att Häcken vann (i sista stund) mot Sirius och tog över tabellens förstaplats.

Det löste Borås-laget, som vann mötet med 2–0.

Innan avspark möttes åskådarna på Borås Arena av ett glädjebesked – i alla fall de som sympatiserar med Elfsborg. Simon Hedlund presenterades som klar spelare för klubben, med ett kontrakt som sträcker sig över 2026.

Elfsborg vände händelsefattig start

När matchen startade var det inledningsvis en händelsefattig tillställning på Borås Arena. Mjällby kontrollerade bollinnehavet och passade inte sällan runt bollen mellan försvaret.

Elfsborg fick sin första heta chans i den 23:e minuten – och den stod Sebastian Holmén för. Mittbacken gick själv och drämde av ett stenhårt skott i ribban.

Efter det började Borås-laget få upp farten.

– Spelarna där ute anpassar vissa delar i sitt spel och hanterar det på ett väldigt bra sätt. Det tyder på mognad i kollektivet, säger tränaren Jimmy Thelin efter matchen.

Två mål på tre minuter

Elfsborg straffade Mjällby genom att ta tillvara på ett misstag i den 37:e minuten. Colin Rösler felpassade till Michael Baidoo, som i sin tur hittade helt rätt – in till Svein Gudjohnsen som satte dit 1–0.

Bara tre minuter hann passera innan det var dags igen. Då via kontringsspel från Jeppe Okkels, som flög fram på vänsterkanten och hittade in till Michael Baidoo. Därefter dundrade mittfältaren in 2–0.

– Det gick snabbt. Vi har en deal i laget att man ska sticka så snabbt man får bollen på det sättet (syftar på kontringen). Nu var det min tur att springa snabbt – och Michael hann med. Jag passade honom och han satte in den i mål. Det var en jättefin kontring, säger Jeppe Okkels efter matchen.

Tio minuter in i andra halvlek var Michael Baidoo i farten igen och försökte göra Elfsborgs tredje mål genom en klassisk cykelspark.

Utöver det kan andra halvlek skrivas in som en händelsefattig historia. Matchen låg och gungade fram och tillbaka utan några starka chanser.

Jimmy Thelin är nöjd med lagets insats efter matchen.

– Väldigt bra match av oss. Mjällby är duktiga på att locka upp motståndaren och överraska med ett bra djupledsspel med en hel del tyngd där framme. Vi gick inte ut lika hårt i press som vi brukar göra för att behålla balansen, säger tränaren.

2–0-vinsten betyder att Elfsborg fortsatt leder allsvenskan med 45 poäng. Toppstriden är fortsatt het – Häcken ligger och jagar precis bakom på 44 poäng. På tredjeplats ligger Malmö FF på 42 poäng.

Så startade Elfsborg

(4–2–3–1): Hákon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Ibrahim Buhari, Niklas Hult – Noah Söderberg, Andri Baldursson – Alexander Bernhardsson, Michael Baidoo, Jeppe Okkels – Svein Gudjohnsen.