Backstreet Boys – pojkbandet som håller

ANNONS
|

The Fooo och One Direction i all ära. Pojkbandens verkliga guldålder var och förblir 90-talet.

New kids on the block, Take That, Boyzone och låtskrivare som Max Martin formade ett helt decennium. Sedan dess har banden dött, återuppstått och försvunnit igen.

Alla utom Backstreet Boys som spelar på Scandinavium i kväll, och som egentligen aldrig slutat rulla. Kanske för att de saknat en solostjärna som Robbie Williams, Justin Timberlake eller Ronan Keating, kanske för att de helt enkelt trivs ihop.

Hur som helst började allt sommaren 1992 med en tidningsannons i Orlando. Producenten och blivande musikmogulen Lou Pearlman var avundsjuk på New kids on the blocks succéartade framgångar och ville skapa ett liknande pojkband hemma i Florida.

ANNONS

Han efterlyste unga killar – läs: vita medelklassamerikaner – som kunde sjunga och dansa, och efter diverse utgallringar gjorde Nick Carter, A.J. McLean, Howie Dorough, Brian Littrell och Kevin Richardson sitt första gig som Backstreet Boys i maj 1993 på Sea World i Orlando.

Resten är, som det brukar heta, pojkbandshistoria, även om det faktiskt tog ytterligare ett par år innan deras riktiga genombrott kom med brottarhits som Everybody och I want it that way.

Backstreet Boys har visserligen haft ett par uppehåll i karriären, bland annat i början av 2000-talet, men i princip hållit ihop och fortsatt längs den inslagna framgångsvägen. Till skillnad från deras ”skapare” Lou Pearlman.

Efter att ha försnillat mer än 300 miljoner dollar genom avancerade bedrägerier greps Pearlman för grov ekonomisk brottslighet, dömdes till 25 års fängelse och slipper tidigast ut i mars 2029.

FLER POJKBAND FRÅN FÖRR

NEW KIDS ON THE BLOCK

Bildades i Boston redan 1986 och kan nog sägas vara ”den moderna tidens” första pojkband. Listades 1990 av Forbes som det årets mest inkomstbringande underhållare. Därefter sjönk bandets popularitet och NKOTB, som det då kallades, splittrades i juni 1994. Har därefter återförenats i omgångar och turnerade med Backstreet Boys 2011.

Kända hits: Step by step, Cover girl

ANNONS

N’SYNC

Bildades 1996 när Justin Timberlake och JC Chavez reste till Orlando för att börja jobba som programledare för Disneys The Mickey Mouse Club. Upptäcktes av rufflaren Lou Pearlman men arbetade också med svenska låtskrivarna Denniz Pop och Max Martin. Gruppen tog en paus 2002 då Justin ville pröva lyckan som soloartist och har inte setts till igen, inte förrän de i somras dök upp i MTV Music Awards och körde ett medley ihop med Justin Timberlake.

Kända hits: I want you back, Tearing up my heart

TAKE THAT

Den brittiska motsvarigheten till New kids on the block bildades 1990. Starkast lyste Gary Barlow, Mark Owen och ”den småfete dansaren” som visade sig vara den verkliga stjärnan, Robbie Williams. Bandet splittrades 1996 och återförenades utan Robbie Williams 2005. Fem år senare anslöt även Williams till gruppen för en framgångsrik turné 2010.

Kända hits: Back for good, Relight my fire

BOYZONE

Den irländska motsvarighet till Take That bildades 1993 av musikmogulen Louis Walsh. Boyzone blev plattformen för Ronan Keatings solokarriär, men var också det sena 1990-talets mest framgångsrika pojkband i Europa. Bandet splittrades vid millennieskiftet men återförenades 2006 och firade sitt 20-årsjubileum förra året med en rejäl turné.

ANNONS

Kända hits: When you say nothing at all, Picture of you

WESTLIFE

Bildades i Dublin 1998 och fick till en början draghjälp av Ronan Keating. Trots att Westlife aldrig slog igenom i USA sålde bandet mer än 50 miljoner plattor, och blev därmed mer kommersiellt framgångsrikt än Boyzone. Bandet höll ihop under hela 2000-talet men splittrades sommaren 2012.

Kända hits: Flying without wings, You raise me up

ANNONS