Till årsskiftet ska Sahlgrenska minska sina kostnader med 187 miljoner kronor – motsvarande en dryg procent av den totala omsättningen. Under hösten ska lejonparten av åtgärderna träda i kraft.
Till årsskiftet ska Sahlgrenska minska sina kostnader med 187 miljoner kronor – motsvarande en dryg procent av den totala omsättningen. Under hösten ska lejonparten av åtgärderna träda i kraft. Bild: Olof Ohlsson

Hårda kravet på Sahlgrenska – bort med 92 tjänster och spara 187 miljoner

I våras beslutades att Sahlgrenska ska minska sina kostnader med 187 miljoner kronor – och att ekonomin därmed ska hamna i balans till årsskiftet. Men hittills har åtgärderna inte varit nog. Under de närmaste månaderna ska 92 tjänster bort.

ANNONS

I maj klubbade Sahlgrenskas styrelse igenom en handlingsplan för att få ekonomin i balans. Fram till årsskiftet bestämdes att kostnaderna ska minska med 187 miljoner kronor, vilket motsvarar drygt en procent av Sahlgrenskas totala omsättning.

Men när styrelsen nu ser över hur arbetet har gått märker de att effekterna har varit små. Något som ETC var först med att rapportera.

Tre av de sex områden som sjukhuset är indelat i uppger att de åtgärder som de har vidtagit inte är nog och att de behöver intensifiera arbetet för att nå målen.

– Vi följer upp det här varje månad. Tillsammans med områdena gör vi en bedömning hur väl de har lyckats, säger Anders Glansén, ekonomidirektör på Sahlgrenska och fortsätter:

ANNONS

– Men sedan är det så att beslutet togs i maj – de flesta områden gör bedömningen att de lite mer betydande effekterna kommer efter sommaren.

Åtgärdsprogrammet består av nio punkter. De delar som ska ha gett mest effekt hittills är kostnadseffektivisering av läkemedelshantering och minskning av stabspersonal med tio procent.

LÄS MER:Överläkare larmar – tvingas flytta dödssjuka patienter

92 tjänster ska bort

Sjukhuset har satt ett mål för hur stor personalstyrkan ska vara vid årsskiftet. I dagsläget är antalet nettoårsarbetare dock 92 stycken fler än de beslutade 14 363, framförallt handlar det om läkare. Anders Glansén berättar att ingen kommer att bli avskedad, utan att siffran kommer justeras på annat vis.

– Vi har en personalomsättning på runt tio procent. Vid varje givet tillfälle när någon slutar eller går i pension värderar vi om tjänsten ska återbesättas eller inte. Det är så vi avser att lösa det.

Han säger vidare att en av orsakerna till ekonomiproblemen är att några områden har haft kraftiga kostnadsökningar för läkemedel.

– Det kommer in nya fantastiskt bra läkemedel, bland annat till cancervården. Det räddar patienter, men innebär ökade kostnader. Det är klart att vi ska införa dem, men vi måste hämta pengarna någon annanstans istället.

– Sen handlar det också om att vi tar emot och behandlar fler patienter än vad vi har beställning för. Vi har nått taket för hur mycket ersättning vi kan få från regionen för ganska länge sedan. Det kostar också naturligtvis.

ANNONS

Sahlgrenska universitetssjukhuset har länge haft problem med sin ekonomi. 2018 gick sjukhuset över 200 miljoner kronor back – och kapade hundratals tjänster. Tillsammans med tidigare års resultat uppgick minuskapitalet då till 455 miljoner kronor.

Efter ett beslut i regionfullmäktige i våras fick Sahlgrenska – ihop med alla andra sjukhus i regionen – sitt underskott avskrivet.

ANNONS